KLUIFJE - TUINIEREN

HOME BLOG BOEKEN HONDENTAAL

KUNST&MAKERS LEESVOER LINKS SPEELS STAMPS

 

gezien in

De geheime tuin. Het ultieme buiten voor honden heeft een baas/speelkameraadje die hem gezelschap houdt, een verhoging - een aarden bult of een bok - van waaruit de hond alles kan overzien, een grondgebied voor opgravingen, en hangplekken om te chillen en te zonnen. Een parkachtige wilde tuin die tegen een stootje kan en waarin de hond kan verdwalen. De gaard kent vele schaduwplekjes voor alle zonnestanden en biedt als verkoeling een (ondiepe) zwemvijver zonder steile randen waar de hond zelfstandig in en uit kan klimmen.

Wie een kuil graaft voor een ander, gaat er zelf inliggen. Houdt je hond van graven, maar behoeft je tuin geen hovenier meer? Wijs dan een exclusieve graafzone aan in de tuin waar hij onbeperkt zijn gang kan gaan. Heerlijk om op een warme dag een verkoelende wolvenkuil te graven.

Portier. De hond wil na een lange winter bij de loeiende kachel de lente voelen. Eenmaal afgekoeld van de huiselijke warmte, wil hij weer naar binnen. In het voorjaar fungeert de zorgzame eigenaar gedwee als slaafse portier: deur open, naar buiten, deur dicht, deur open, naar binnen deur dicht. Een leuk spelletje voor de hond om zijn baas actief te houden. De deur op de haak zetten (maat breedte hond) is een praktische tijdelijke oplossing.

Tuinklusjes. In je eigen lusthof moet er worden gesnoeid, gemaaid, opgeschoond, en beplant. Jouw hond is altijd bereid om bij te klussen als tuinhulp. Bij het verplanten kan hij gaten graven, tuingereedschap aanvoeren en de planten bewateren. Voor potplanten kun je de hond vragen de gieter te halen. Ga hierbij hetzelfde te werk als bij apporteren: eerst de hond kennis laten maken met het voorwerp, de naam ervan aanleren, vastpakken, voorbrengen, en uitbundig belonen.

Speeltuin. Verstop knuffels, zijn tennisballen of tuinhandschoenen in de (liguster)heg of een (buxus)struik die je toch al wilde rooien, omdat-ie uit model is. Bonus: je hond vindt een verlaten vogelnest.

 

Speelboom. Gebruik een volgroeide boom met dikke takken als kapstok. Bind speeltjes aan touw die je losjes aan diverse takken knoopt. Om het moeilijker te maken kun je de speeltjes op diverse hoogtes hangen: de ene keer moet de hond bukken, de andere keer strekken. Door een lang touw om de tak heen te slaan, kun je het andere uiteinde als hefboom gebruiken om een beetje pesterig met hoogte te variŽren. Of rijg een slinger van touw en koekjes/voertjes met een gat in het midden en wikkel het om de boomstam. Tussen stam en touw kun je nog allerlei schuiven, wat de hond moet zien te bemachtigen. Is jouw hond een gulzige kauwer? Wind een touw om de stam waaraan je een kauwlapje (boor er een gat in) bevestigt. NB Bij gebrek aan een (geijkte) boom, kun je voor een lichtgewicht hond een stevig verankerde wasmolen gebruiken waaraan je touwtjes met speeltjes hangt. In de opklapstand kan hij met wasknijpers bevestigde washandjes of sokken gemakkelijk lostrekken. De hond doet deze spelletjes onder jouw toeziend oog.

Schudden, scheuren en trekken. De krachtige hondenkaken zijn uitstekend voorbereid op taken zoals: wortels uit de grond trekken en uitgestoken graspollen of kluiten ontdoen van grond (scheelt gewicht in de Kliko). Ter ontspanning kun je de hond opgegooide pollen laten vangen. Gooi altijd van de hond af, zodat hij geen achterwaartse buiteling maakt en door zijn rug gaat.

Me gras. Gras maaien. Achtergebleven maaistrepen op het gazon of wiers in een veld zijn nuttig als gehoorzaamheidsoefening om de hond binnen de lijntjes te blijven. Onder het bijeen geharkte gras kun je stiekem zijn speeltje verstoppen.

 

Boomplantdag. Op zoín doedag ben je druk in de weer. Gereedschap of materialen halen, snoeihout versnipperen of afgeknipte takken naar de composthoop slepen is een honds karwei. Laat je hond het doen. Het duurt wat langer, maar doorwerken is er met een springerige hond toch niet bij.

 

Plantentray. Jouw ijverige hond wil je wel een 'hondje' helpen met het poten van de net aanschafte eenjarige bloeiers. Houd hem bezig door de lege plantentray te vullen met de omgekeerde lege plastic plantenpotjes (of speeltjes) waar je een voertje onder verstopt.

Klusje geklaard, de tray plus potjes levert 'statiegeld' op!

hondenspelletje 

hondenspelletje opgraven

flesje opgraven 

hond vindt fles

Schatgraven. Benodigdheden: rulle grond of los zand, lege papieren verpakking, doosje of plastic flesje, voertje.

Stop het flesje of doosje in het gat dat je hond gegraven heeft en gooi er zand over. De graafwerkzaamheden kunnen beginnen.

Security. Luid blaffend de tuin bewaken en voorbijgangers wegjagen, altijd succes!

 

naar boven      terug naar speels