KLUIFJE - GOUWE OUWE

HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS

 

gezien in

 

 

Schuiven en wippen - variant op balletje balletje

hondenspelletjes

Plaats enkele kunststof schaaltjes (met en zonder rand) ondersteboven op een gladde ondergrond. Leg onder elk schaaltje een voertje. De hond zal zijn eigen inventiviteit moeten gebruiken om bij de inhoud te komen: opwippen en omdraaien, proberen vast te pakken of schuiven richting de rand van bijvoorbeeld het tapijt of de deurdrempel. Extra moeilijkheidsgraad: rood op een groene ondergrond is voor een hond lastig te onderscheiden.

 

 

Over benen springen - variant op hindernis springen

 over benen springen

Ga op de grond zitten met dicht langs elkaar gestrekte benen. Laat de hond aan een zijde wachten, terwijl je aan de overzijde met zijn favoriete speeltje zwaait. Een voertje in je hand houden of opgooien is toegestaan. Alles wat je hond ertoe brengt om over je benen te springen. - een tweede iemand kan daarna naast de persoon plaatsnemen voor een nog gewaagdere sprong. Pas dit spelletje voor senioren aan door ze over je heen te laten stappen. Leg de lat hoger door zelf op de bank plaats te nemen en je hakken op de poef of de salontafel te laten steunen. Je benen gebruik je op die manier als leggers. Motiveer de hond om er overheen te jumpen, of er onderdoor te kruipen.

 

 

De latex kip wordt vaak als presentje gegeven. Goedbedoeld, doch levensbedreigend speelgoed. Piepspeelgoed wordt gefabriceerd voor honden met passie voor de buit. Raar, want zelfs na onophoudelijk bijten, legt de ‘prooi’ nooit het loodje. Tureluurs geworden honden zullen de latex piep uit nieuwsgierigheid willen ontleden: Kip, ik heb je! De vaakst uitgevoerde operaties die voorkomen hadden kunnen worden, zijn het verwijderen van delen latex piepen (en flostouw). Omkleed de piep daarom met een (nep)bontje of stop ‘m in een sok die je dichtknoopt. Bonus: met het piepspeeltje kun je een leuk grapje uithalen. Leg een piep (of nepscheet) onder het dekentje of kussen van de hondenmand. Hoe zal jouw hond reageren als hij erop gaat liggen?

 

 

Voerbak - variant op de (tennis)ballenbak

plantentray

Je wilt de net gekochte planten in je tuin poten. Jouw ijverige hond wil je wel een 'hondje' helpen! Houd hem bezig door de lege plantentray te vullen met de omgekeerde lege plastic plantenpotjes of verschillende soorten speelgoed, waaronder (of waarin) je een beloning legt. Varieer met allerlei spullen. Alles in dezelfde donkere kleur bemoeilijkt het onderscheid. Vreemde voorwerpen zoals tuingerei (bijvoorbeeld schepje, veger, pootpin) erin leggen, maakt het complexer.

 

Aan de rol - variant op denkspel

toiletrol

‘Aan de rol‘ is een voordelige intelligentietest. Spaar lege hulzen van closet- of keukenrollen en haal een bijpassende kartonnen doos bij de supermarkt. Stop een voertje in elke huls en vouw deze aan beide uiteinden dicht. Zet alle rolletjes staand in de doos. Nu is jouw denker aan de beurt.

 

 

Knuffel - variant op tutdoekje

 hond knuffelen

De zabbelaar doe je een groot plezier met een pluche knuffel. Het wordt vaak niet als een officieel spelletje herkend: Jouw hond is met zijn knuffel in de weer. Hij loopt steeds langs je om te pronken en stoot je met zijn knuffel aan. Het is de bedoeling dat jij met woorden aangeeft dat het een fijne knuffel is. De rest is simpel. Je houdt de knuffel mee vast en beweegt er zachtjes mee (geen getrek en niet afpakken), zodat voor zijn begrippen hij de trotse bezitter van een gewild (levend) object is.

  

 

Mededelingen doen - variant op apporteren

memo brengen

Thuis kun je interne memo’s of briefjes door je apporterende hond laten brengen. Handig en leuker als voor de zoveelste keer moeten gillen om bijvoorbeeld alle gezinsleden ‘aan tafel’ te krijgen. Gebruik een stevig stukje karton of bierviltje waar je de korte mededeling opschrijft. Vraag de hond het vast te pakken en naar de ontvanger te brengen. Voorwaarde is dat de hond de naam kent van de persoon. De eerste keer? Vraag de ontvanger om de boodschappenjongen aan te moedigen door enthousiast de hondennaam te roepen en in de handen te klappen.

 

 

Zakkenroller – variant op stiekeme steler

 zakkenroller

Maak van je (harten)dief of dievegge een legale zakkenroller. Je hond is bekend met apporteren en het begrip ‘vast’. Leg een zakdoek neer en oefen het ‘ophalen en voorbrengen’ zodat de hond zo dadelijk begrijpt wat je van hem gedaan wilt hebben. Stop de zakdoek nu zichtbaar in de jaszak van een jack of colbert dat over een stoel hangt. Vraag hem de zakdoek te halen. Snuffelt hij in de buurt van de jaszak? Zeg dan ‘pak vast’ en ‘kom voor‘. Is dit een koud kunstje voor hem, verberg de zakdoek dan in de jaszak. Bedenk voordat je hem dit trucje aanleert, dat je hond een veelpleger kan worden die zich vrij spel zal veroorloven.

 

 

Flossen

 flossen

De vaakst uitgevoerde operaties die voorkomen hadden kunnen worden, zijn het verwijderen van delen (latex piepspeelgoed en) flostouw bij volwassen honden. Een flostouw is bedoeld voor de pup. De pup kan erop kauwen, ermee sjouwen, zijn krachten met zijn nestbroertjes en -zusjes meten, of zijn (gevoelige) puppytandjes ermee kalmeren. Een flostouw kan helpen bij het wisselen van het melkgebit: waggelende scherpe tandjes blijven dan in het touw steken. Na het wisselen is het gebit krachtig en sterk. Voor vernielzuchtige bijtertjes is dan het juiste moment aangebroken om afscheid te nemen van het geliefde flostouw. Anders bijt de hond er met het grootste gemak stukken af die ingeslikt kunnen worden. Goed onthouden: volwassen mensen flossen, volwassen honden niet.

 

naar boven