KLUIFJE - CIRCUS

HOME BLOG BOEKERIJKUNSTKENNELLEESVOER ENTERTRAINMENT

 

Cirucsacts uit nummer 5 2014

 

Komt dat zien!

Jouw hond kan een kunstje. De voorstelling kan beginnen. Opzwepende circusmuziek met tromgeroffel en trompetgeschal zwelt aan. De spreekstalmeester verwelkomt met ‘hooggeëerd publiek’. De adrenaline giert door het hondenlijf. De gedresseerde hond betreedt de piste. Achter de coulissen houdt iedereen de adem in. Halsbrekende toeren. Applaus! De hond levert een topprestatie. Zal hij doorbreken als superster?

 

circushond

 

Dompteur

Neem een poef, of zet een cementton ondersteboven met genoeg ruimte eromheen. Om uitglijden te voorkomen en meer grip te creëren, kun je op de ton een stukje vloerbedekking met tape vastplakken. De leeuwentemmer, jij dus, klopt met de vlakke hand op de bovenkant en zegt: ‘Hoog’ Houd hem eventueel met een hand tegen als de hond er meteen af wil springen. Geef nu het commando ‘zit’. Bravo! Door meerdere tonnen achter elkaar te zetten, kun je de hond over laten stappen of springen. Zet ze dicht tegen elkaar en de hond kan eroverheen lopen. De hond komt in beweging doordat je op de ton trommelt. De tonnen dienen stabiel te staan: wiebelende objecten vinden honden eng. Je hond is in vervoering als hij de twee voorpoten op de ton stapsgewijs de ton rondloopt.

 

hondenspelletjes hondenspelletjes

Hoepel

Met een ouderwetse hoepel kun je uiteenlopende circusnummers voorbereiden:

Een hool-a-hoop kun je, net als de band bij behendigheid, gebruiken om de hond doorheen te laten springen. Houd de ring voor beginners eerst verticaal op de grond staand vast. Gebruik een hand om de hond door de hoepel te leiden. Lukt dit dan mag de hoepel steeds een stukje hoger gehouden worden. Kies voor een stevige dempende ondergrond zoals gras of vloerbedekking.

Leg de hoepel in het midden tussen jou en de zittende hond op de grond. Houd een afstand van enkele meters aan. De bedoeling is dat de hond binnen de cirkel komt te zitten. Roep hem naar je toe en geef exact op het moment dat de hond de ring binnenstapt het commando ‘zit’. De hoepel kan vervangen worden door een mat of kleedje.

 hondenspelletjes

Adembenemend alternatief: over mens en hond springen.

Ga rechtop zitten, met beide benen lang af. Laat de hond over jouw benen springen door metde vingers te knippen, vergezeld van ‘hoppa’. Heeft de hond de oversprong door, dan kun je beginnen om samen met iemand te oefenen. Een van de personen gaat op de grond liggen, de ander springt er met de hond vergezeld van het commando overheen. Heb je meerdere honden dan kun je er een spectaculaire act van maken door de honden over elkaar te laten springen.

 hondenspelletjes jumping dog

Trapeze

Is jouw hond een zweverig typetje en beschikt hij over een sterk en gezond gebit? Dan vindt hij het vast leuk om te zweven.

De hond is bekend met trekspelletjes. Laat de hond zich vastbijten in een stevig flostouw of korte dikke stok die je met beide handen vasthoudt. Zeg: ‘Vasthouden!’ Zwier hem in de rondte. Er moet voldoende ruimte zijn om een draaicirkel te maken zonder dat de hond zich ergens tegen kan stoten.

 

 

 

 

Koorddansen

Zet een krachtmeting op touw. Knoop een dik touw aan een stevige tak van bijvoorbeeld een boom vast. Hang hem zo hoog dat de hond er ietsjes naar moet springen om beet te pakken. Neem de tijd op hoe lang uw hond blijft zwengelen. Slingeren is geliefd bij Terriërs en vasthoudende honden.

 

 

hondenspelletjes

foto: Tamara van Krieken

 

 

Touwtjespringen

U sleept een touw langzaam onder de poten van de hond door. Zo gauw het touw tegen de voorpoten aantikt, zegt u ‘hop’. De hond zal vanzelf zijn voeten optillen. Heeft hij dat door dan houdt u net als bij touwtjespringen met een andere persoon een springtouw laag en losjes in een boog vast. U kunt het touw bijvoorbeeld ook aan de deurknop vastbinden en het touw zachtjes laten zwaaien. Heeft uw hond dat goed onder de knie - neem de tijd - dan kunt u het touw ronddraaien. In spin de bocht gaat in … Rustig en stapsgewijs oefenen voorkomt dat de hond in het touw gaat bijten.

 

hondenspelletjes hondenspelletjes

 

Tijgeren

Jouw hond ligt als een sfinx alert op vloerbedekking of tapijt. Ga recht voor de hond op de knieën zitten en leg beide handen voor de poten van de hond. Glij met je handen achterwaarts alsof ze kleine stapjes zetten zodat de hond erachteraan gaat kruipen. Zeg: ‘tijger’ en tik eventueel een voetje aan om de hond in beweging te krijgen, of stop iets lekkers in uw vuist om de hond te motiveren te gaan sluipen. Wilde dieren act: de zon kiert tussen de lamellen. Opeens ligt er een slapende tijger in uw kooi!

 tijgeren hondenkunstje

Eenwieler

Een fietsende hond gaat een beetje ver. Je kunt uw gehoorzame hond wel leren skateboarden. Een korte demonstratie helpt om aan te geven wat de opzet is. Begin met een zo breed mogelijke stabiele plank voor de hond. Voor de eerste kennismaking draait u de wieltjes vast of je zet het skateboard op het gras zodat de wieltjes niet gaan rollen. Leer de hond op- en afstappen, zitten en staan op de plank totdat hij er vertrouwd mee is. Het opvolgen van het commando ‘blijf’ is een vereiste. Herhaal het op- en afstappen en het staan op het skateboard op het asfalt terwijl u de plank tegenhoudt. Draai de wieltjes los en bevestig een touw van ca. 2 meter aan het skateboard. Trek het skateboard langzaam een eindje vooruit met de hond erop. Vindt hij het leuk om een ritje (en snelheid) te maken? Breid de oefeningen dan uit van een gladde ondergrond naar hobbels en hellinkjes. Blijf dit herhalen totdat hij vanzelf een pootje op de grond zet om vaart te gaan maken. Moedig hem aan als het goed gaat en blijf het tussendoor voordoen. Handig voor later: jouw bejaarde skateboardende hond voorttrekken als hij niet meer zo’n fanatieke wandelaar is.

 

skaten hond

Bezemen

Om er een dolle boel van te maken kun je ook een bezemsteel nemen. Houd deze laag boven de grond als een horde en cirkel om uw eigen as. Het is de bedoeling dat de hond het rondje meedraait door er steeds overheen te springen. Tegen de keer in jumpen mag ook.

 hondenspelletjes

Goochelen

Voor elke hond is de grote verdwijntruc een koud kunstje. Hoe vaak ziet je de illusionist niet halvelings in een haag verdwijnen of compleet verzwindend de bosjes induiken. Neem voor de goocheltoer met toverdoos een karton waarin je een zware kei legt zodat de doos op zijn plaats blijft. Leg er een wc-rol, opgerolde crêpe slinger of verbandrol in. Om het echter te laten lijken, kun je kleurige vierkante lapjes aan elkaar knopen en die erin doen. Hang een puntje uit een opening die je van te voren uitgesneden heeft. Moedig de hond aan om te trekken tot het op is.

 hondenspelletjes hondentruc

Clown

Hangt jouw hond graag de pias uit? Dan is dit oude trucje (bekend van het ‘worstje op de neus’ dat de hond na de uitgezeten wachttijd zelf mag opgooien, vangen en opsmikkelen) uitermate geschikt voor hem. Leer de hond stilzitten terwijl er een zacht voorwerp op zijn neus of hoofd balanceert. Succes verzekerd.

 hondentrucjes hondentrucs

 

Jongleren

De meeste honden zijn balgek, dat wordt hen al jong aangeleerd.Je kunt een potje voetballen met jouw hond of een balletje opgooien dat je hond moet vangen. Gooi altijd van de hond af of met de hond mee. Zo maakt hij geen salto mortale en is het risico op een blessure aan poten, nek of rug geringer. Enerverend gooi- en smijtwerk is in een hoog tempo van dichtbij zachte speeltjes van links naar rechts gooien die de hond (de keeper) voor ze grond raken dient te grijpen.

 

hondenspelletjes

 

naar boven  terug naar SPEELS