KLUIFJE - STRIJKBEURT

HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS

 

Stress reducerende aailessen uit in het tijdschrift Hondenmanieren

Aaien is een onweerstaanbare vorm van aandacht. Massage ondervinden honden als weldadig. Het totale verwenpakket kan bestaan uit verschillende handgrepen: weinig druk uitoefenen op bepaalde punten, behoedzaam kneden, kleine cirkelbewegingen maken, harken in lange uithalen, of de huid lichtjes optillen. Probeer tijdens een aaisessie te achterhalen wat jouw hond fijn vindt en wat niet. De meest favoriete fijne kneepjes van Skip en binnenkort ook van jouw hond!

hondenmassage

BILLENKOEK

Wiegel de bips en het gebied rondom de staartaanzet - legio honden gaan zelf met hun pootje meekrabben, of heupwiegen ritmisch van links naar rechts. Typerend is de bijbehorende smachtende blik en het theatrale gekreun. Menige draaikont gaat hiervoor in de kikkerhouding liggen.

 

hondenmassage

 

BORSTCRAWL

Met de knokkels over de borst krieuwelen is een opwindend gevoel voor de hond. Hij zal met zijn ogen knipperen en als vastgenageld blijven staan, zitten of liggen, in de hoop dat deze verwennerij lang mag duren.

 

 

massage voor honden

FACIAL

Wrijf zachtjes met de rug van uw hand langs de hondenwang. Wrijf vanaf de mondhoeken richting oren. Drukt de hond zijn snuitje tegen uw gezicht, dan mag u dat als een uitnodiging zien om met uw wang tegen zijn wang te strijken. De hond doet dit denken aan de likjes die zijn moeder hem gaf. Er zijn zelfs honden die u tijdens zo’n knus moment omhelzen door hun pootjes om uw hals te vouwen.

 

 hond aaien

 

GESTREKT

Wrijf over de achterhand en knijp zachtjes langs de rand van de achterpoten en kneed de billen. De achterpoten strekken nu (bijna) vanzelf.

 

tellington touch

HARKEN

Het basic over de rug aaien is een positieve contactvorm waarmee u als eigenaar wilt aanduiden: we zijn vrienden en horen bij elkaar. Varianten hierop zijn met de vingers over de rug lopen of met lange halen en gespreide vingers harken. Wissel steeds vanaf de nek met een hand af en breid dit langzaam uit richting de flank.

 

hond aaien

 

HEUPWIEGEN

De hond ligt wijdbeens op zijn rug. Leg zowel links als rechts een hand tegen zijn heupen en wieg ze zoetjes.

 

nek masseren

 

IN ZIJN NEKVEL PAKKEN

In de nek kroelen is ‘je van het’. De hond zal zijn nek nog verder uitrekken in de hoop dat je zijn schouderpartij niet vergeet. Een weldadige wijze om na een wandeling de spieren van uw ‘trekhond’ te ontspannen.

 

koppie krauw

 

KOPPIE KRAUW

Koppie krauwen: liefkozend de gekromde vingers zachtjes over de kop krabben. Hiermee laat u de hond weten dat u de leiding heeft. Onzekere honden zullen deze duidelijke boodschap zeker waarderen. Rebelse, zelfstandige honden proberen uw aandacht te verplaatsen naar neutralere plekjes of beëindigen de sessie door bij u vandaan te gaan.

Tip: Haalt u een onbekende hond aan, aai hem dan over de zijkant van de schouder of flank, bij voorkeur niet over zijn hoofd of oren. U zult trouwens merken dat als u hem over zijn kop wilt aaien, de hond in de meeste gevallen terugdeinst.

 

hondenmassage

 

LIFTEN

Senioren vinden het heerlijk als hun hondenjas (hun huid wordt net als die van de mens slapper naarmate de ouderdom vorder) bij hun nek- of rugvel lichtjes wordt opgetild.

 

 

massage voor honden

 

ONDER DE KIN STRIJKEN

Onder de kin kietelen is ‘hemels’. Een moederhond toont haar affectie door kopjes en kleine likjes op deze plek te geven. Met zachte kneepjes kneed u vanuit de kaaklijn richting beide wangen, van daaruit door naar oren en nek en vice versa.

 

massage voor de hond

ORENSPEL

Kriebelen achter of onder het oor is een vriendelijke bejegening waar de hond graag op getrakteerd wordt. Voorzichtig aan de haartjes in de oren plukken kan verlichting geven bij jeuk. Aan de oortipjes frunniken is meer iets voor de gevorderde aaihond.

 

hond masseren

 

SCHOUDERKLOPJE

Wie heeft dat niet graag! De hond ligt op een zij. Plaats de vlakke handpalm op het schouderblad. Maak met een rustige beweging grote cirkels op dezelfde plaats, alleen de huid beweegt.

 

 

schouderklopje

STRIJKKWARTET

Strijkbewegingen onder de gevoelige oksels (schaarbeweging middel- en wijsvinger) of in de lies strijken. Gebruik een wattenbolletje als uw hond last heeft van een geïrriteerde huid. U kunt wat mentholpoeder op de droge huid strooien. Dit maakt de huid wel nog droger, dus daarna insmeren met lotion.

 

strijkkwartet

TRILPLAAT

Losjes schudden of zachte klopbeweginkjes maken geven het effect van een trilplaat op de sportschool. Wist u trouwens dat uw hond zelf aan fitness doet als hij zijn poten stretcht na een dutje?

 

hond kneden

 

VINGER AAN DE POLS

Wrijf met de kom van uw hand het polsje. Het gros van de honden heeft een hekel aan het aanraken van hun gevoelige voeten en voetzooltjes. Dit voorkomt u deels door het betreffende voetje met uw andere hand te omsluiten.

 

vinger aan de pols

VOETENWERK

Wie kent het niet: de hond ligt ’s avonds aan uw voeten en vraagt door zijn kopje te draaien of u wilt voetjevrijen. Anders gezegd: met een of beide voeten over zijn buik schuiven. Mag u de hond over de buik strelen terwijl hij in totale overgave op zijn rug ligt, dan betekent dat de hond u volledig vertrouwt.

 

hond stofzuigen

FINISHING TOUCH

Er zijn honden die alleen al bij de aanblik van de stofzuiger fluks op hun zij of rug gaan liggen. Zet de stofzuiger op de laagste stand! Na het stofzuigen is de (lange) hondenvacht zand- en stofvrij. Het is tevens een handige afsluiter van een aaisessie om losgekomen haren direct op te ruimen.

 

contact liggen

CONTACT

Komt de hond uit eigen beweging naar u toe en vleit hij zich tegen u aan? Ga dan naast hem liggen of sluit hem in uw armen. Kleinere hondjes die graag met zich laten sollen kunnen op schoot. Contactliggen verstevigt de band en het zorgt voor een gevoel van kameraadschap en vertrouwen.

terug naar overzicht