HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS
Regelmatig nieuwe spelletjes!! Nu op alfabet.
BEZIGHEIDSTHERAPIE
Stimuleer de zintuigen van je hond en voorkom zo eentonigheid. Onderstaande buitenspelletjes kosten weinig - ze vragen alleen energie en inventiviteit. Bedoeld voor jong en oud, vitaal of verminderde mobiliteit, sportief of lui. gezond, ziek of revaliderend.
BELONEN
Belonen stimuleert of je dat nu met je enthousiaste stem doet of met lekkertjes. Er zijn honden die deze vorm van bezigheidstherapie zo leuk vinden, dat ze zelfs vergeten om een koekje te vragen.
BATTERIJ OPLADEN
Is de batterij van je hond helemaal leeg? Laad hem dan eenvoudig weer op door enkele malen aan zijn staart te zwengelen: en zie daar een wonder gebeurt, de hond gaat weer als een speer!
BERGBEKLIMMEN - WIE HET EERSTE BOVEN IS
Dit is een spannend spelletje voor onderweg of aan het einde van de wandeling, mits er natuurlijk een (korte) trap, hellinkje of zandheuvel aanwezig is. 'Zullen we doen wie als eerste boven is?' Race met je hond. Wie als eerste een poot of voet bovenaan zet, heeft gewonnen. Wedden dat jullie allebei steeds fanatieker worden en willen winnen?
* Een jonge, energieke hond zal altijd sneller zijn dan zijn baasje. Geef je senior of minder beweeglijke langzame hond daarom eens een flinke voorsprong of laat hem ook eens winnen.
* Is jouw hond er zo eentje die nooit naar huis wil gaan? Deze uitdaging aan het einde van een wandeling kan hij beslist niet weerstaan.
Bergje op
aan de top en bergafwaarts
BEZEMEN
Neem een bezemsteel in je hand, houd hem laag boven de grond en cirkel zelf om je as. Het is de bedoeling dat de hond het rondje mee rent door er steeds over heen springen of juist tegen de keer in te springen. Of sta stil en houdt de bezem als een limbostok vast. De hond kruipt er nu onderdoor.
BREED
Onderweg kun je de hond over slootjes, droge greppels en wildroosters, een waterplas laten springen. Gebruik hiervoor het commando: breed
CARROUSEL
Laat de hond zich vastbijten in een korte dikke stok of stevig flostouw. Zwier hem in de rondte. Zorg dat er voldoende ruimte voor een draaicirkel is en dat de hond nergens tegen kan stoten. De hond moet over een sterk en gezond gebit beschikken.
CIRCUS
Met een hoepel kun je verschillende leuke dingen doen. Leg de hoepel op de grond. Laat de hond op een afstand van vijf meter zitten. De bedoeling is dat de hond binnen de cirkel komt te zitten. Roep hem naar je toe en dirigeer hem richting hoepel, geef tijdig het commando ‘zit’. Heb je geen hoepel dan kun je een matje of kleedje gebruiken.
*Een inventief spelletje voor gevorderden en senioren.
DE LAT HOOG LEGGEN
Benodigdheden: bezemstelen of stokken, planken of latten, kussens. Eventueel bakstenen.
Controleer van te voren op aanwezige spijkers en splinters die je hond kunnen verwonden. Begin met enkele latten of stokken op de grond te leggen en laat de hond erover heen lopen. Leg nu de latten en stokken, kriskras op de grond en laat de hond er tussendoor lopen. Deze oefening spreekt het coördinatievermogen van je hond aan.
Tip: Ook een trellisscherm is prima, als raster om tussendoor te stappen, te gebruiken.
Leg de lat hoger door er aan weerszijden een kussentje (of baksteen) onder te leggen, zodat de hond kan hordelopen of zet enkele planken schuin tegen de muur en laat de hond er onder door lopen.
Mogelijkheid:
Creëer een wip door een dik kussen op de grond te leggen met een brede plank er bovenop. Houd met een hand de plank tegen, laat de hond erop stappen en begeleid hem voorzichtig van de ene naar de andere kant.
Heb je geen latten of stokken ga dan, met je benen dicht langs elkaar gestrekt, op de grond zitten en laat de hond eroverheen springen.
EROPUIT
Van elk uitstapje kun je een avontuur maken.
Jumpen over een omgevallen boomstam of over een brede heen lopen.
Zoeken naar een doorgang - over een in onbruik geraakt bruggetje lopen
Zigzaggen en je weg zoeken in het doolhof
Doooor en kiekeboe
Slalommen, paaltjes en door de benen
LIMBO
Geleerd op vakantie: de Limbo
Hier kwam een regenpoel voor de dorstige Skip mooi van pas om hem onder de lat door te krijgen.
Gebruik anders een speeltje om hem te verleiden de limbo te dansen.
KLUITJES ROLLEN
Een goed alternatief voor stokken gooien of als je geen bal bij je hebt is (klei)kluitjes over de grond later rollen of gooien. (Dichte) dennenappels rollen kan ook. Doe dit alleen als je zeker weet dat de hond ze niet kapot bijt of inslikt, want dat kan levensgevaarlijk zijn. Of gebruik hele kleine witte kiezelsteentjes (dat ene wat hij per ongeluk vangt poept hij wel weer uit).
PIKNIKSEN
PIROUETTE
Neem een knooptouw wat gebruikt wordt in de behendigheidsport. Een flostouw voldoet ook. Een koekje is niet aan te bevelen omdat de hond dan naar het koekje of je hand zal gaan happen en daar helemaal gefixeerd op raakt. Laat de hond schuin voor je aan jouw rechterkant staan. Neem het touw in je rechterhand en draai er langzaam een grote boog mee vanaf de snuit tot je de cirkel rond bent. Zorg dat de hond het touw volgt. Hij maakt nu een cirkel maar waarschijnlijk heeft hij dit zelf niet in de gaten. Blijf herhalen en zodra je hond het begrijp maakt je steeds kleinere cirkeltjes met het touw. Van een rondje lopen zal hij nu een sprongetje rond zijn eigen as maken. Zodra hij het sprongetje maakt geef je steeds het zelfde commando bijvoorbeeld 'spin' of 'draai'. Oefen dit elke dag kort zodat de routine erin sluipt en je hond het opslaat in zijn geheugen. Wissel linksom en rechtsom met elkaar af door een handgebaar. Bouw het bijvoorbeeld in tijdens de wandeling of tijdens een bal spelletje. Springt je hond graag en heeft hij aanleg om te 'draaien' dan kan je het commando twirl invoeren. Je leert het hetzelfde aan als 'spin' alleen hou je het touw nu hoger. Je krijgt nu een hogere, flitsende draaibeweging die je vooral in de frisbeesport ziet. Voor gevorderden kan je de twirl ook gebruiken in het water.
* Heeft je hond snel last van zijn gewrichten dan kan je deze laatste circusacts beter niet aanleren.
SCHATGRAVEN
Benodigdheden: een tuin, lege papieren verpakking, doosje of plastic flesje.
Houdt je hond van graven, maar behoeft je tuin geen hovenier meer? Wijs dan een hoekje in de tuin aan waar hij naar hartenlust zijn gang kan gaan. Om deze toegestane zone extra aantrekkelijk te maken, doe je wat brokjes in een plastic flesje (zo worden ze niet klef). Graaf een kuil, of nog beter, laat je hond het doen. Stop het flesje in het gat en gooi zand erover. De graafwerkzaamheden kunnen beginnen.
STRANDACTIVITEITEN
Uit de band springen en uithijgen
Traploper en sporen achterlaten
Schuim happen en meeuwen achterna jagen
Een kuil graven (voor een ander) of hem goed bewaken als baywatch
Spetteren en spatteren, zout water proeven, jak!
Strandjutten en spelen met gevonden voorwerpen. De dorst lessen in een beachclub
SURPRISETOUR IN DE TUIN
Verstop de favoriete speeltjes van je hond in de tuin of door het huis. Doe het eerst zichtbaar en voer de moeilijkheidsgraad langzaam op. Verstop later de spullen onzichtbaar of verstop ze als je hond het niet ziet.
Verstop een lang touw of lap in een stuk pvc buis
hang een voorwerp hoog genoeg zodat de hond moet rekken om erbij te kunnen
verstop zijn favoriete speeltjes tussen de planten en zoeken maar
Zo leer je de hond deuren openen zonder de verf van je mooie deur te krassen
verstop zijn tennisballen door de hele tuin, ook ondergronds
SURVIVAL
Gebruik onderweg obstakels om het zelfvertrouwen van je hond te vergroten.
Stretchen of rekken is goed voor de spieren.
Over muurtjes lopen en genieten van het uitzicht.
Kijken en onderzoeken.
TOUWTREKKEN
Langs de kustlijn of na het wegtrekken van het hoogwater is het vaak leuk strandjutten. Aangespoelde rommel kan je gebruiken om spelletjes mee te doen: een deksel om mee te frisbeeën, een reddingsband om doorheen te springen, flesjes om te verstoppen of te verzamelen. Let wel op dat de gebruikte attributen niet vervuild zijn. Op de foto meten we wie het sterkste is bij het touwtrekken.
WATERPRET
De hond kan pootje baden, zwemmen, dummies ophalen, keeperen of waterdruppels vangen. Voor de Michael Jackson 'Moonwalk' fans: kennen jullie de 'wetwalk for dogs' al?
LEGE FLESSEN APPORTEREN
Gun lege flessen een tweede leven. Probeer een dobberend plastic flesje maar eens te pakken te krijgen! Vul een kinderbadje of kunststof zandbak met een laagje water en gooi er meerdere lege flesjes in. Door het lichte gewicht zijn ze moeilijk grijpbaar. Je hond is hier wel eventjes zoet mee. Echt een warm weer spelletje en tevens geschikt voor vitale oude honden.
VOOR BINNEN EN BUITEN
PARCOURS
Ga op een afgebakend paadje staan of maak er zelf een door bijvoorbeeld aan weerskanten een lint te spannen, of aan een kant een muur en aan de andere kant een hekje te plaatsen (wees creatief). Leg er speeltjes neer, allerlei ongewone voorwerpen (zoals een ballon of een handveger) en een onweerstaanbare lekkernij. Laat de hond aan het begin van het paadje wachten en ga zelf aan het einde staan. Roep hem dan naar je toe en blijf hem aanmoedigen. De bedoeling is dat de hond rechtstreeks naar je toe loopt en vooral nergens aan komt, nergens bang voor is en vooral niks eet. De hond zit aan het begin van het paadje en de baas aan het einde.
Foto 1: De hond snuffelt en aarzelt maar neemt niks in de bek. Foto 2: Zo moet het dus niet! Foto 3: Gediskwalificeerd. NB Het is niet toegestaan voor het publiek om zich op de baan te begeven.
APPORTEREN
Uiteraard kun je aan bovenstaand parcours zelf variaties aanbrengen. Laat de hond de attributen juist wel apporteren en leer hem de namen van elk uniek voorwerp. Hoort hij bij de gevorderden dan kan hij straks op naam apporteren. Breid dit daarna uit naar kleur of harde en zachte voorwerpen.
HOOL-A-HOOP
Met een ouderwetse hoepel of hool-a-hoop kun je diverse spelletjes bedenken. Laat de hond door de hoepel springen. Voor beginners (kleine of seniorenhond) zet je eerst de hoepel op de grond; daarna steeds een stukje hoger. Kies voor een dempende ondergrond zoals gras of vloerbedekking.
WEETJES:
Spelletjes blijven interessant als de hond succes heeft. Bepaal zelf het einde van een spelletje. Let op de volgende signalen:
Altijd de bal of de frisbee met de hond meegooien (dus van de hond af zodat hij geen belastende draaibeweging hoeft te maken)
WARMING UP en COOLING DOWN niet vergeten!
Likt de hond aan zijn neus dan voelt hij zich waarschijnlijk geïntimideerd terwijl hij alleen maar aardig gevonden wil worden.
Draait de hond zijn kop van je weg neem dan afstand en kijk zelf tevens opzij. Aai hem over de flank en wacht tot hij weer het initiatief neemt. Waarschijnlijk hebt u hem te dominant aangestaard of kwam u te dichtbij.
Gapen ontspant. Gaapt de hond, gaap dan mee en neem beide even een Time Out of stop.
Moegespeeld? Stop of doe het rustiger aan. Ga contactliggen. Samen uitrusten na een spelletje versterkt de band met je hond.
Het spel altijd positief afsluiten. Laat de hond als laatste een opdracht uitvoeren die hij goed beheerst.