HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS

KLUIFJE - SPEELS

Regelmatig nieuwe spelletjes!! Nu op alfabet.

 

           

BEZIGHEIDSTHERAPIE

 

Stimuleer de zintuigen van je hond en voorkom zo eentonigheid. Onderstaande buitenspelletjes kosten weinig - ze vragen alleen energie en inventiviteit. Bedoeld voor jong en oud, vitaal of verminderde mobiliteit, sportief of lui. gezond, ziek of revaliderend.

 

BELONEN

Belonen stimuleert of je dat nu met je enthousiaste stem doet of met lekkertjes. Er zijn honden die deze vorm van bezigheidstherapie zo leuk vinden, dat ze zelfs vergeten om een koekje te vragen.

 

BATTERIJ OPLADEN

 

Is de batterij van je hond helemaal leeg? Laad hem dan eenvoudig weer op door enkele malen aan zijn staart te zwengelen: en zie daar een wonder gebeurt, de hond gaat weer als een speer!

 

 

BERGBEKLIMMEN - WIE HET EERSTE BOVEN IS

Dit is een spannend spelletje voor onderweg of aan het einde van de wandeling, mits er natuurlijk een (korte) trap, hellinkje of zandheuvel aanwezig is.  'Zullen we doen wie als eerste boven is?' Race  met je hond.  Wie als eerste een poot of voet bovenaan zet, heeft gewonnen. Wedden dat jullie allebei steeds fanatieker worden en willen  winnen?

* Een jonge, energieke hond zal altijd sneller zijn dan zijn baasje. Geef je senior of minder beweeglijke langzame hond daarom eens een flinke voorsprong of laat hem ook eens winnen.

* Is jouw hond er zo eentje die nooit naar huis wil gaan? Deze uitdaging aan het einde van een wandeling kan hij beslist niet weerstaan.

Bergje op

buitenspelletjes  renspelletjes 

aan de top en bergafwaarts

hondenspelletjes  spelletje voor honden

BEZEMEN

Neem een bezemsteel in je hand, houd hem laag boven de grond en cirkel zelf om je as. Het is de bedoeling dat de hond het rondje mee rent door er steeds over heen springen of juist tegen de keer in te springen. Of sta stil en houdt de bezem als een limbostok vast. De hond kruipt er nu onderdoor.

hondenkunstjes hond leren springen

BREED

Onderweg kun je de hond over slootjes, droge greppels en wildroosters, een waterplas laten springen. Gebruik hiervoor het commando: breed

hondenspelletjes springen hond

CARROUSEL

Laat de hond zich vastbijten in een korte dikke stok of stevig flostouw. Zwier hem in de rondte. Zorg dat er voldoende ruimte voor een draaicirkel is en dat de hond nergens tegen kan stoten. De hond moet over een sterk en gezond gebit beschikken.

hondenspelletjes  originele hondenspelletjes

 hondencarrousel   zwevende hond

CIRCUS

Met een hoepel kun je verschillende leuke dingen doen. Leg de hoepel op de grond. Laat de hond op een afstand van vijf meter zitten. De bedoeling is dat de hond binnen de cirkel komt te zitten. Roep hem naar je toe en dirigeer hem richting hoepel, geef tijdig  het commando Ďzití. Heb je geen hoepel dan kun je een matje of kleedje gebruiken.

*Een inventief spelletje voor gevorderden en senioren.

circushond  hoepelen met je hond

circusspelletjes  circuskunstje hond

DE LAT HOOG LEGGEN

 

Benodigdheden: bezemstelen of stokken, planken of latten, kussens. Eventueel bakstenen.

 

Controleer van te voren op aanwezige spijkers en splinters die je hond kunnen verwonden. Begin met enkele latten of stokken op de grond te leggen en laat de hond erover heen lopen. Leg nu de latten en stokken, kriskras op de grond en laat de hond er tussendoor lopen. Deze oefening spreekt het coŲrdinatievermogen van je hond aan.

 

Tip: Ook een trellisscherm is prima, als raster om tussendoor te stappen, te gebruiken.

 

Leg de lat hoger door er aan weerszijden een kussentje (of baksteen) onder te leggen, zodat de hond kan hordelopen of zet enkele planken schuin tegen de muur en laat de hond er onder door lopen.

 

Mogelijkheid:

 

CreŽer een wip door een dik kussen op de grond te leggen met een brede plank er bovenop. Houd met een hand de plank tegen, laat de hond erop stappen en begeleid hem voorzichtig van de ene naar de andere kant.

 

Heb je geen latten of stokken ga dan, met je benen dicht langs elkaar gestrekt, op de grond zitten en laat de hond eroverheen springen.

 

hondenspelletjes  mikado

EROPUIT

Van elk uitstapje kun je een avontuur maken.

Jumpen over een omgevallen boomstam of over een brede heen lopen.

eropuit met je hond balanceren hond

Zoeken naar een doorgang - over een in onbruik geraakt bruggetje lopen

bosspelletjes hondenspelletjes

Zigzaggen en je weg zoeken in het doolhof

trimbaan hond honden doolhof

Doooor en kiekeboe

hond door tunnel hondenspelletjes

Slalommen, paaltjes en door de benen

hondenspelletjes  hond door benen

LIMBO

 

Geleerd op vakantie: de Limbo

 

Hier kwam een regenpoel voor de dorstige Skip mooi van pas om hem onder de lat door te krijgen.

Gebruik anders een speeltje om hem te verleiden de limbo te dansen.

 

limbo hondenspelletjes   hondenspelletje buiten

KLUITJES ROLLEN

Een goed alternatief voor stokken gooien of als je geen bal bij je hebt is (klei)kluitjes over de grond later rollen of gooien. (Dichte) dennenappels rollen kan ook. Doe dit alleen als je zeker weet dat de hond ze niet kapot bijt of inslikt, want dat kan levensgevaarlijk zijn. Of gebruik hele kleine witte kiezelsteentjes (dat ene wat hij per ongeluk vangt poept hij wel weer uit).

 rollen  renspelletjes

PIKNIKSEN

hondenspelletjes

PIROUETTE

Neem een knooptouw wat gebruikt wordt in de behendigheidsport. Een flostouw voldoet ook. Een koekje is niet aan te bevelen omdat de hond dan naar het koekje of je hand zal gaan happen en daar helemaal gefixeerd op raakt. Laat de hond schuin voor je aan jouw rechterkant staan. Neem het touw in je rechterhand en draai er langzaam een grote boog mee vanaf de snuit tot je de cirkel rond bent. Zorg dat de hond het touw volgt. Hij maakt nu een cirkel maar waarschijnlijk heeft hij dit zelf niet in de gaten. Blijf herhalen en zodra je hond het begrijp maakt je steeds kleinere cirkeltjes met het touw. Van een rondje lopen zal hij nu een sprongetje rond zijn eigen as maken. Zodra hij het sprongetje maakt geef je steeds het zelfde commando bijvoorbeeld 'spin' of 'draai'. Oefen dit elke dag kort zodat de routine erin sluipt en je hond het opslaat in zijn geheugen. Wissel linksom en rechtsom met elkaar af door een handgebaar. Bouw het bijvoorbeeld in tijdens de wandeling of tijdens een bal spelletje. Springt je hond graag en heeft hij aanleg om te 'draaien' dan kan je het commando twirl invoeren. Je leert het hetzelfde aan als 'spin' alleen hou je het touw nu hoger. Je krijgt nu een hogere, flitsende draaibeweging die je vooral in de frisbeesport ziet. Voor gevorderden kan je de twirl ook gebruiken in het water.

* Heeft je hond snel last van zijn gewrichten dan kan je deze laatste circusacts beter niet aanleren.

SCHATGRAVEN

Benodigdheden: een tuin, lege papieren verpakking, doosje of plastic flesje.

Houdt je hond van graven, maar behoeft je tuin geen hovenier meer? Wijs dan een hoekje in de tuin aan waar hij naar hartenlust zijn gang kan gaan. Om deze toegestane zone extra aantrekkelijk te maken,  doe je wat brokjes in een plastic flesje (zo worden ze niet klef). Graaf een kuil, of nog beter, laat je hond het doen. Stop het flesje in het gat en gooi zand erover. De graafwerkzaamheden kunnen beginnen.

schatgraven  hond graven

hondenspelletje buiten  buitenspelletje hond

STRANDACTIVITEITEN

 

Uit de band springen en uithijgen

 

ansichtkaart groeten uit strandspelletjes

 

Traploper en sporen achterlaten

 

strandspelletjes hond hondenpoot afdruk

 

Schuim happen en meeuwen achterna jagen

 

hondenvertier hondenspelletjes buiten

 

Een kuil graven (voor een ander) of hem goed bewaken als baywatch

 

hond graven baywatch

 

Spetteren en spatteren, zout water proeven, jak!

 

waterspelletjes hond en zout water

 

Strandjutten en spelen met gevonden voorwerpen. De dorst lessen in een beachclub

 

spelletjes met water hond beachclub

SURPRISETOUR IN DE TUIN

Verstop de favoriete speeltjes van je hond in de tuin of door het huis. Doe het eerst zichtbaar en voer de moeilijkheidsgraad langzaam op. Verstop later de spullen onzichtbaar of verstop ze als je hond het niet ziet.

Verstop een lang touw of lap in een stuk pvc buis

hondenspelletjes buiten hondenspelletjes tuin

hang een voorwerp hoog genoeg zodat de hond moet rekken om erbij te kunnen

hond en tuin in de tuin spelen

verstop zijn favoriete speeltjes tussen de planten en zoeken maar

zoekspelletjes speuren met honden

Zo leer je de hond deuren openen zonder de verf van je mooie deur te krassen

hondentrucjes hond opent deur

verstop zijn tennisballen door de hele tuin, ook ondergronds

verstopspelletjes hondenspelletjes buiten

SURVIVAL

Gebruik onderweg obstakels om het zelfvertrouwen van je hond te vergroten.

onderwegspelletjes spelletjes voor onderweg spannende hondenspelletjes

Stretchen of rekken is goed voor de spieren.

stretchen hond spelletjes voor onderweg

Over muurtjes lopen en genieten van het uitzicht.

hondenspelletjes hond op muurtje

Kijken en onderzoeken.

hondenspelletjes zoekspelletje hond

 

TOUWTREKKEN

 

Langs de kustlijn of na het wegtrekken van het hoogwater is het vaak leuk strandjutten. Aangespoelde rommel kan je gebruiken om spelletjes mee te doen: een deksel om mee te frisbeeŽn, een reddingsband om doorheen te springen, flesjes om te verstoppen of te verzamelen. Let wel op dat de gebruikte attributen niet vervuild zijn. Op de foto meten we wie het sterkste is bij het touwtrekken.

 

touwtrekken hond

 

WATERPRET

De hond kan pootje baden, zwemmen, dummies ophalen, keeperen of waterdruppels vangen. Voor de Michael Jackson 'Moonwalk' fans: kennen jullie de 'wetwalk for dogs' al?

waterpret hond moonwalk dog  

LEGE FLESSEN APPORTEREN

Gun lege flessen een tweede leven. Probeer een dobberend plastic flesje maar eens te pakken te krijgen! Vul een kinderbadje of kunststof zandbak met een laagje water en gooi er meerdere lege flesjes in. Door het lichte gewicht zijn ze moeilijk grijpbaar. Je hond is hier wel eventjes zoet mee. Echt een warm weer spelletje en tevens geschikt voor vitale oude honden.

zwemmen hond hond zwemmen

waterapport waterspelletjes

VOOR BINNEN EN BUITEN

PARCOURS

Ga op een afgebakend paadje staan of maak er zelf een door bijvoorbeeld aan weerskanten een lint te spannen, of aan een kant een muur en aan de andere kant een hekje te plaatsen (wees creatief). Leg er speeltjes neer, allerlei ongewone voorwerpen (zoals een ballon of een handveger) en een onweerstaanbare lekkernij. Laat de hond aan het begin van het paadje wachten en ga zelf aan het einde staan. Roep hem dan naar je toe en blijf hem aanmoedigen. De bedoeling is dat de hond rechtstreeks naar je toe loopt en vooral nergens aan komt, nergens bang voor is en vooral niks eet.  De hond zit aan het begin van het paadje en de baas aan het einde.

worststraatje apporteren leren apporteren

Foto 1: De hond snuffelt en aarzelt maar neemt niks in de bek.   Foto 2: Zo moet het dus niet!   Foto 3: Gediskwalificeerd. NB Het is niet toegestaan voor het publiek om zich op de baan te begeven.

APPORTEREN

Uiteraard kun je aan bovenstaand parcours zelf variaties aanbrengen. Laat de hond de attributen juist wel apporteren en leer hem de namen van elk uniek voorwerp. Hoort hij bij de gevorderden dan kan hij straks op naam apporteren. Breid dit daarna uit naar kleur of harde en zachte voorwerpen.

HOOL-A-HOOP

Met een ouderwetse hoepel of hool-a-hoop kun je diverse spelletjes bedenken. Laat de hond door de hoepel springen. Voor beginners (kleine of seniorenhond) zet je eerst de hoepel op de grond; daarna steeds een stukje hoger. Kies voor een dempende ondergrond zoals gras of vloerbedekking.

 

hoelahoep hond door hoepel

hond springen hondenkunstjes

hond door hoepel hool a hoop

 hondenspelletjes binnen hond met hoepe

WEETJES:

Spelletjes blijven interessant als de hond succes heeft. Bepaal zelf het einde van een spelletje. Let op de volgende signalen:

Altijd de bal of de frisbee met de hond meegooien (dus van de hond af zodat hij geen belastende draaibeweging hoeft te maken)

WARMING UP en COOLING DOWN niet vergeten!

Likt de hond aan zijn neus dan voelt hij zich waarschijnlijk geÔntimideerd terwijl hij alleen maar aardig gevonden wil worden.

Draait de hond zijn kop van je weg neem dan afstand en kijk zelf tevens opzij. Aai hem over de flank en wacht tot hij weer het initiatief neemt. Waarschijnlijk hebt u hem te dominant aangestaard of kwam u te dichtbij.

Gapen ontspant. Gaapt de hond, gaap dan mee en neem beide even een Time Out of stop.

Moegespeeld?  Stop of doe het rustiger aan. Ga contactliggen. Samen uitrusten na een spelletje versterkt de band met je hond.

Het spel altijd positief afsluiten. Laat de hond als laatste een opdracht uitvoeren die hij goed beheerst.

terug naar overzicht