KLUIFJE - SPEELS

Regelmatig nieuwe spelletjes!! Nu op alfabet.

HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS

           

BEZIGHEIDSTHERAPIE

 

Stimuleer de zintuigen van je hond en voorkom zo eentonigheid. Onderstaande spelletjes kosten weinig - ze vragen alleen energie en inventiviteit. Bedoeld voor jong en oud, vitaal of verminderde mobiliteit, sportief of lui. gezond, ziek of revaliderend. Voor buiten en binnen. Voor lente, zomer, herfst en winter.

 

BELONEN

Belonen stimuleert of je dat nu met je enthousiaste stem doet of met lekkertjes. Er zijn honden die deze vorm van bezigheidstherapie zo leuk vinden, dat ze zelfs vergeten om een koekje te vragen.

 

lekkere spelletjes   hondenworst

Belonen met hondenworst. Mmm.

AAN DE FLES

Voedertijd. Is je hond een snelle eter? Maak dan je eigen voercilinder met een petfles. Boor aan een weerszijden, ongeveer in het midden, een gaatje op dezelfde hoogte en rijg er een draad door. Hang de cilinder op of hou hem vast. Het is de bedoeling dat de hond met zijn snuit of poten de fles omdraait, zodat de brokjes naar de opening glijden. Laat het aan zijn eigen inventiviteit over om de brokjes eruit te vissen. Je kunt zo'n flesje ook in de bench hangen.

originele hondenspelletjes  originele hondenspelletjes

8BAAN

Neem een flostouw of een brokje of ander speeltje en maak omtrekkende bewegingen door je benen als het cijfer 8. Geef tijdens het oefenen een speciaal commando hiervoor dat je later kunt gebruiken als hij het heeft aangeleerd. Daarna kun je hem altijd nog belonen. Men noemt dit ook wel 'weaving'.

 

flossen hondencursus hond door benen flostouw

BALLETJE-BALLETJE

Plaats drie (wegwerp)bekertjes op de grond. Leg voor de beginner  onder ieder bekertje, zichtbaar, een hondenkoekje of versnapering. Vraag dan heel spannend aan de hond onder welk bekertje het koekje verborgen zit. De ene hond zal het met zijn poot aanwijzen, een vlugge leerling zal met zijn neus het bekertje omgooien en het koekje opeten.  Heeft hij door wat de bedoeling is, dan kan hij door naar de gevorderden en mag hij niet meer kijken onder welk bekertje jij het koekje verstopt.

 

balletjeballetje  nieuwe hondenspelletjes  leuke hondenspelletjes

Heb je geen bekertje bij de hand, doe dan in een van je twee vuisten een brokje en laat de hond aanwijzen in welke hand het brokje zit.

BALLONHAPPEN

 

Benodigdheden: ballonnen en een (fiets)pompje.

Tip: Blaas een ballon niet te hard op, dan knapt ie te snel.

  ballonnen  hondenspelletjes  nieuwe hondenspelletjes   

Mogelijkheden:

 

Ballonnenbak: Blaas heel veel ballonnen op en maak er een ballonnenbak van. Laat je hond er naar hartenlust in spelen en happen. Let wel op dat hij niks inslikt.

 

Volleyballon: mep een ballon richting je hond. De hond tikt hem nu met zijn snuit weer terug naar jou.

 

BATTERIJ OPLADEN

 

Is de batterij van je hond helemaal leeg? Laad hem dan eenvoudig weer op door enkele malen aan zijn staart te zwengelen: en zie daar een wonder gebeurt, de hond gaat weer als een speer!

 

BEDTIJD

Er zijn honden die van warmte houden. Zoals oude hondjes met een kalende of dunne vacht of na een operatie. Wanneer je ziek bent, is het heerlijk om vertroeteld te worden. Zorg, aandacht en een vleugje medelijden. Graag laat jij je onder de wol stoppen. Heerlijk zo'n dekentje dat over je gedrapeerd ligt en dat appelleert aan een gevoel van geborgenheid.

Eigenlijk weet je best dat je dat ook zelf kunt. Pak de punt van de deken vast en trek 'm over je heen.

 

 

hondenspelletjes  gratis hondenspelletjes

spelen met dekens  bedtijd

BILJARTEN

Rol een tennisbal over de grond. Als het goed is pakt de hond deze in de bek. Neem er dan nog een  stuk of  vier tennisballen bij en rol deze allemaal tegelijk over de grond. Liefst in een ommuurde ruimte zodat de ballen net als op een biljart tegen de muren terugkaatsen.

Zorg dat de ballen steeds in beweging blijven door er bijvoorbeeld steeds met je voet tegen te stoten. De hond zal de bal die hij in de bek heeft los laten en keer op keer een andere pakken. Zorg dat er actie blijft. Op een gegeven moment zal je zien dat de hond ook zijn poten gaat gebruiken om des te meer ballen te pakken te krijgen. Als uitbreiding kan je de ballen op kniehoogte tegen de muur laten stuiteren. Dan heet het wel geen biljarten meer, maar jongleren. * Dit spelletje is geschikt voor jong en oud.

biljarten  hondenspelletjes  spelen met tennisballen

tennisbal gratis hondenspelletjes balspelletjes

BOWLEN

Bij bowlen is het de bedoeling dat de hond met de neus of met de poten de kegels omverduwt. Het is niet de bedoeling dat de hond de kegels oppakt of apporteert, zoals Skip op foto drie wil doen. Gebruik een apart commando zoals 'touch' of 'neus'. Je kunt het aanleren door de hond met zijn snuit in je hand te laten duwen. Zodra hij weet dat ' touch' aanraken met de neus betekent kun je het voor allerlei toepassingen gebruiken.

 

bowlen kegelen kegelspel

BUIZENPOST

Neem een pvc buis die langer is dan de poot van je hond. Vouw de uiteinden van een lege keukenrol naar binnen maar stop er eerst een koekje in. Pak een stuk touw of lijn en leg er een knoop in zodat het achter het dichtgevouwen uiteinde blijft steken of knoop het er aan vast. Stop het ver genoeg in de buis. De bedoeling is dat de hond door aan het touw te trekken het doosje uit de buis haalt.

buizenpost zoekspelletjes

hondenspelletjes spelen met je hond

Je kunt een tennisbal door pvc buis gooien en de hond aan de ander kant laten kijken waar deze blijft.

BIJ GEBREK AAN BETER

 

Algehele malaise, blessure, ziek, gewond, ouderdomsverschijnselen zoals hardhoren of slechtziend of depressief? Er is altijd wel een revalidatiespelletje te bedenken om af te leiden van de pijn, in beweging te blijven of je hond op te vrolijken. Bekijk zelf wat de hond in zijn specifieke situatie aankan.

 

tijdverdrijf zieke hond  zieke hond pijne pootjes  zwaaiende hond

CIRCUS

Met een hoepel kun je verschillende leuke dingen doen. Leg de hoepel op de grond. Laat de hond op een afstand van vijf meter zitten. De bedoeling is dat de hond binnen de cirkel komt te zitten. Roep hem naar je toe en dirigeer hem richting hoepel, geef tijdig  het commando ‘zit’. Heb je geen hoepel dan kun je een matje of kleedje gebruiken.

*Een inventief spelletje voor gevorderden en senioren.

hondenhoepel hoepelen circushonden hondenspelletjes 

DEKENTJE

Verstop het favoriete speeltje(s) van je hond onder een opgepropt (fleece) dekentje en laat je hond dit dan uitgraven met zijn poten. Is je hond een beginneling met zoeken, laat dan eerst zien hoe je het speeltje er onder stopt en help eventueel mee door met je handen graafbewegingen te maken. Veel honden zullen de neiging hebben om in het dekentje te bijten om zo aan het speeltje te komen; maar vernielen is niet de bedoeling!

Maak het steeds moeilijker door het speeltje steeds 'dieper' in het dekentje te begraven. Heeft de hond dit onder de knie, verstop dan jezelf onder de deken wanneer hij het niet ziet.

Je kunt ook je hand onder het dekentje snel op en neer bewegen zodat het lijkt alsof er een muis onder loopt.

Roep dan heel hard ZOEKEN of HELP! (misschien komt het nog wel eens van pas). Knuffel je hond uitbundig als hij je gevonden heeft. Nu is het moment aangebroken om de hond onder de deken te laten verdwijnen. Als hij helemaal verstopt is, roep dan met een zo paniekerige mogelijke stem; waar is –en dan de naam van je hond- nou? Als het goed is, komt je hond hele gekke bewegingen makend onder het dekentje vandaan en is dan super uitgelaten. Waarschijnlijk gaat hij vervolgens heel dartel en wild met het dekentje aan de haal, om er daarna moe maar tevreden op in slaap te vallen. * Dit spelletje is uitermate geschikt voor onzekere of angstige hondjes om meer zelfvertrouwen te krijgen.

hondenspelletjes verstoppertje onder de dekens nieuwe hondenspelletjes

DENKTANK

 

Denkspelletjes zijn ideaal om ('bedlegerige') honden metaal moe te maken. Helaas zijn ze nogal prijzig. Ruil ze onderling of koop ze tweedehonds. Ennuh... soms maakt een hond daar zijn eigen variant op! Want zelf bedenken is minstens zo leuk, zoals Skip in SPEELS laat zien.

 

intelligentiespelletjes  puzzelspelletjes  hondenspelletjes  braintraining

 

GEHOORTEST: OOST-INDISCH DOOF OF...?

 

Plaats de hond met de rug naar je toe. Of maak ongemerkt geluiden om vast te stellen of hij daadwerkelijk nog iets hoort. Let op dat de nietsvermoedende hond onnodig schrikt. Maak geluiden in alle toonsoorten. Begin met lage tonen. Geeft hij geen reactie begin dan met hoge tonen (die horen oudere 'dove' honden vaak nog wel) Boots dierengeluiden na. Toeter, fluit, knijp in een piepbeest, claxonneer, zet je joggersalarm aan en rinkel met belletjes.

Vooral bij een loslopende hond is het handig om te weten waar hij (nog) op reageert.

 

Weetje: Honden worden meestal in een vrij korte periode doof.

seniorentest test je hond

is mijn hond doof dove hond hondenspelletjes

GEUREN OPSNUIVEN

Voelt je zieke hond zich flauw of lusteloos (en wil hij niet eten). Laat hem dan opwekkende geurtjes opsnuiven zoals vanille en kaneel of rustgevende lavendel. Lavendel bevordert de slaap, stop een zakje onder zijn dekentje of hang er een bij zijn mand.

hondenspelletjes

HET BALLETJE AAN HET ROLLEN KRIJGEN

 

Kniel op een afstand van twee meter recht tegenover je hond op de grond neer. Rol zachtjes een pluche bal richting zijn voorpoten. Rolt de bal in het doel (dus tussen zijn voorpoten) dan heb jij een punt gewonnen.  Een poot op de bal, dan heeft de hond gewonnen. Nu is het zijn beurt om met zijn neus de bal richting jou te duwen. Snapt hij niet wat de bedoeling is, doe het dan met je eigen neus voor. Zo blijf je de bal naar elkaar toerollen. Legt de hond zijn kop op de bal, dan is dit voor jou het sein dat hij genoeg heeft van het spelletje.

 

hondenspelletjes  hond en bal  balspelletjes  rollerbal

 

IN DE SCHIJNWERPERS

 

Elke hond staat graag in the spotlights. Ook jouw hond.

Schijn met een zaklamp of laser pen over de muur, de grond en het plafond.

Door met zijn kop het lichtje te achtervolgen, houdt hij zijn nekspieren soepel. Cirkelen, draaien, omhoog en omlaag, zijwaarts, achterwaarts kijken. Zou lichttherapie door een dierenverzekering vergoed worden?

 

  hond in de schijnwerpers hondenspelletjes hondenspelletje met zaklamp

KANON

Benodigdheden: een kniekous plus 10 tennisballen.

Men neme een afgedankte kous en de benodigde tennisballen. Prop de kous helemaal vol, zodat hij goed strak staat (circa tien stuks). Voor een kleine hond kun je een sok nemen met ongeveer zes tennisballen. De hond kan er nu mee stuiteren, rondzwaaien, schudden en in bijten om de tennisballen 'af te schieten'.

 

hondenkanon hondenspelletjes sokkenspel

KNUFFELPARADE

Gezelschap van zachte knuffels l(in je bench). Gezellig, heerlijk om je hoofd op te laten rusten of verzachtend om onder je (gebroken) poot te leggen. Voor horende honden is het leuk om aan elk knuffeldier dierengeluiden  te verbinden. Knor, hinnik of loei en laat de hond het bijbehorende beest zoeken.

 knuffelparade  hondenknuffels

KOEKHAPPEN

Een langdurig verblijf in de bench is heel vervelend. Zeker wanneer de hond aan de betere hand is.

Hang, net als in een kinderbox, interactieve attributen aan de tralies. Knoop touwtjes om de tralies die hij kan  ontwarren. Hang een lepel (met gat in het heft)op waar je wat worst heb opgesmeerd. Een balletje dat bevestigd zit aan

(boord)elastiek  zodat het terugschiet als hij het loslaat. Een muziekdoos voor kleuters dat geluid produceert als de hond er met zijn snuit of poot op te drukt. Een knijpflesje gevuld met water. Of een liksteen van ijsbouillon.

 

Honden die zich ziek voelen vinden het prettig wanneer hun omgeving verduisterd is en rustig. Maak door middel van een badlaken of deken zijn bench tot een verstophuisje.

 

KRACHTTRAINING

De hond ligt op zijn zij of rug. Masseer zijn heupen waardoor hij zijn achterpoten achterwaarts trekt. Zijn voeten voelen de weerstand van jouw handen. Een fijn gevoel om de rug op te rekken.

LAAT MAAR SCHUIVEN

In plaats van een voerbal kun je de hond met een bakje of kommetje over een gladde vloer laten schuiven waar het geen probleem is als er gemorst wordt. Doe er bouillon in of melk (of wat uitgesmeerde hondenworst). Een achtervolging die de hond ongemerkt rustig laat lopen. Een goede manier om een hond extra vocht op te laten nemen als hij niet, of voldoende wil drinken. Een handige manier om een hond die opnieuw moet leren zijn pootje gebruiken, af te leiden.

hondenspelletjes

LANGER DOEN MET MINDER

Eet je hond te snel, of moet hij minderen vanwege gewichtsafname? Stop de brokjes in een lege papieren verpakking (zoals een soepdoosje), en verstop het eventueel. Of stop brokjes in een grote kartonnen doos. Maak er van tevoren gaten in en laat het aan de inventiviteit van de hond over om de koekjes eruit te vissen. Ideaal om de tijd te overbruggen in je verplichte tijd in de bench. Vers drinkwater niet vergeten!

hondenspelletjes   zoekspelletjes  voerspelletjes

MUIZENISSEN

 

Verveelt je hond zich, maar mag hij niet te wild spelen of zich te druk maken of rennen? Woel met een hand onder de deken en schiet, snel als een muis, alle kanten op. Op spannende toon: 'Muizen! Waar zijn ze dan?' Voor ongelovige honden heb je uiteraard een 'echte' nepmuis onder zijn dekentje verstopt.

 

Begrijpt je hond het concept 'muis' nog niet, maak hem dan begerig en laat de muis eerst prooiachtig zien. Heeft hij 'm gevangen, dan kan hij ermee spelen. Altijd handig als de kat van huis is, en je een muizenplaag hebt.

 

  zoek de muis

 

spelen met je hond  hondenspelletjes

 

hond met muis  muis en hond

 

muishond hondenspelletjes

 

NIET EEN, MAAR TWEE VUISTEN MAKEN

 

Stop in een vuist een lekkertje of brokje. Toon de twee vuisten aan de hond en vraag in welke vuist het verstopt zit. Het mag het met zijn snuit of met een poot aanwijzen. Goed geraden, is buit binnen. Is dit trucje te makkelijk voor je hond, bindt dan om een vuist een lint of stuk touw dat hij eerst moet losknopen.

 

hondenspelletjes  spelletjes voor je hond

 

 spelletjes voor honden  hondenspelletjes binnen

ONTKNOPING

Benodigdheden: veters of koordjes, stevige stoel of tafel

Voor pups met een passie voor schoenveters kun je (gebruikte) schoenveters of stukjes koord om stoel- of tafelpoten strikken. Maak het alsmaar moeilijker door steeds ingewikkeldere of dubbele knopen te leggen. Misschien schuilt er wel een echte padvinder in jouw hond.

Tip: Voor een revaliderende hond kun je de veters als tijdverdrijf aan de tralies van de bench vastknopen.

Blijf in de buurt en zorg dat de hond niets inslikt.

 

ontknoping hondenspel

actief hondenspelletjes hondenspel binnen

OVERGOOIEN

Zitvolleybal voor senioren. Gebruik een zachte bal of pluche kuikentje. Laat de hond in het midden liggen of zitten. Gooi met twee personen over, of langs de hond, zodat hij het speeltje soms moeilijk en dan makkelijk kan vangen.

overgooien  spelen met je hond

PIROUETTE

Neem een knooptouw wat gebruikt wordt in de behendigheidsport. Een flostouw voldoet ook. Een koekje is niet aan te bevelen omdat de hond dan naar het koekje of je hand zal gaan happen en daar helemaal gefixeerd op raakt. Laat de hond schuin voor je aan jouw rechterkant staan. Neem het touw in je rechterhand en draai er langzaam een grote boog mee vanaf de snuit tot je de cirkel rond bent. Zorg dat de hond het touw volgt. Hij maakt nu een cirkel maar waarschijnlijk heeft hij dit zelf niet in de gaten. Blijf herhalen en zodra je hond het begrijp maakt je steeds kleinere cirkeltjes met het touw. Van een rondje lopen zal hij nu een sprongetje rond zijn eigen as maken. Zodra hij het sprongetje maakt geef je steeds het zelfde commando bijvoorbeeld 'spin' of 'draai'. Oefen dit elke dag kort zodat de routine erin sluipt en je hond het opslaat in zijn geheugen. Wissel linksom en rechtsom met elkaar af door een handgebaar. Bouw het bijvoorbeeld in tijdens de wandeling of tijdens een bal spelletje. Springt je hond graag en heeft hij aanleg om te 'draaien' dan kan je het commando twirl invoeren. Je leert het hetzelfde aan als 'spin' alleen hou je het touw nu hoger. Je krijgt nu een hogere, flitsende draaibeweging die je vooral in de frisbeesport ziet. Voor gevorderden kan je de twirl ook gebruiken in het water.

* Heeft je hond snel last van zijn gewrichten dan kan je deze laatste circusacts beter niet aanleren.

POPPENKAST

Tegenwoordig vind je in de beter gesorteerde dierenspeciaalzaak natuurgetrouwe pluche varianten op de traditionele poppenkastpop, waar je spannende verhalen mee kunt spelen met je hond. Maak je eigen theater  met een ovenwant in dierfiguur, een sok of simpel gestikte sleuf nepbont. Boots de klank van het dier wat je speelt, na. Of duw met de bontwant zacht tegen zijn pootjes, zodat hij terugbokst.

poppenkast  hondentruc hondenkunstje

ROMMELEN

Woelen in je dekentjes naar brokjes. In plaats van de brokjes in een bakje aan te bieden, verstop je ze tussen de dekentjes of onder een opgepropte handdoel. Heel geschikt om in een bench te doen wanneer je niet teveel mag lopen en je je verveelt. Heerlijk om de boel overhoop te halen en zo verbrand je meteen wat calorieën.

hondenmand rommelen in de mand pluche mand hondenmand

SCHEUREN & TREKKEN

 

Pedagogisch is dit trekspelletje niet verantwoord voor alle honden(rassen). Maar voor honden (en baasjes) die ermee omkunnen gaan is het wel spannend. Pak een versleten schone lap die de hond aan stukken mag scheuren. Knip er eventueel al een enkel reepje aan. Het is een uitstekende krachtmeting  om te zien of je hond  een gezond gebit heeft.

Ook heel handig (of juist niet!) als papierversnipperaar op je (thuis)kantoor. Zijn er sporen van bloedend tandvlees of losse tanden, laat dan het gebit door een dierenarts controleren.

 

trekspelletjes  bijtspelletjes

 

SJOELEN

 

Benodigdheden: een glad vloeroppervlak, ronde koekjes in schijfvorm of brokjes.

 

Heeft je hond weinig eetlust probeer dan het dan eens zo. De hond ligt op een gladde ondergrond zoals zeil of parket. Glijd zijn brokjes net als sjoelschijfjes richting de liggende hond. Hij hoeft dan alleen maar zijn bek open te doen en kauwen. Ook gewaardeerd door luie honden.

 

Tip: Je kunt het sjoelspel in plaats van met voer, ook spelen met zachte pluche knuffeltjes.

 

Mogelijkheid: Heb je geen gladvloeroppervlak, zet dan bijvoorbeeld een salontafeltje lichtjes schuin waar de knuffeltjes van af kunnen glijden.

 

sjoelen voor honden  hondenspelletjes frolic spel

 

SPEELHUISJE

Van een grote kartonnen witgoeddoos kun je heel eenvoudig een spannend speelhuisje voor je kleine hond maken. Snij een of meerdere deuropeningen uit (je kunt er zelfs een gordijntje voorhangen... spannend!). Combineer het eventueel met een tweede doos door ze aan elkaar te verbinden.

SPEELTOESTELLEN

Gebruik meubels in je huis(kamer) als speeltoestel en maak er een behendigheidsparcours van.  Onder een stoel doorkruipen, tijgeren onder de salontafel, hoogspringen over een kussen van de bank dat je op de grond hebt neergelegd, mooi zitten op een poef. Ga zelf met gestrekte benen op de grond zitten en laat de hond erover springen.

speeltoestellen hond hondenspelletjes tijgeren hond

SPEURTOCHT

Je kunt speeltjes door het hele huis verstoppen en er een heuse speurtocht van maken. Elke keer als hij iets vindt (en naar je toe brengt) mag hij het omruilen voor een beloning of wordt hij overdreven bejubeld.

Koekjes of een botje verstoppen in huis of tuin is nog leuker. Je kunt het stiekem verstoppen wanneer de hond niet thuis is of het niet merkt. Ben je ook benieuwd hoe lang het duurt voordat zijn neus de reuk te pakken heeft en hij het spoor gaat volgen?

SPIEGELEN

 

Communiceren door middel van lichaamstaal en houding. Alleen als je een goede verstandhouding met je hond hebt, kun je samen spiegelen. Doe als je hond: rek je op handen en voeten uit op het moment dat hij dat doet, neem zelf de spelhouding aan wanneer je hond door zijn voorpoten zakt. Of ga liggen zoals hij ligt. Gaap, knipoog terug... et cetera. Je zult versteld staan van de reactie van je hond: vol waardering dat je net zo doet als hij, verward of verbaasd, enthousiast of blij.

 

spiegelen

 

STAART NAJAGEN

 

Sommigen honden doen het uit zichzelf, anderen kun je het leren. Pak het puntje van de staart vast en maak met je hand een cirkel om de hond naar zijn snuit toe.  'Pak hem dan'. De staart daadwerkelijk te pakken krijgen, is een stuk moeilijker dan je denkt, zeker als je minder beweeglijk is door bijvoorbeeld overgewicht.

STIERENVECHTEN

Wapper als een echte matador met een muleta om de hond te doen bewegen zodat hij de 'rode lap' wil aanvallen. Net voordat jouw hond het te pakken krijgt, hou je het hoger of zwaai je het de andere kant op.  Roep telkens enthousiast: Olé. De hond wint als hij de muleta vastgrijpt. Laat hem er kort mee spelen. Geef het commando 'los', ga weer in positie staan en herhaal bovenstaand net zolang totdat je hond het spelletje moe is.

stierenvechten  hondenspelletjes  spelen met je hond

UIT DE OUDE DOOS

Benodigdheden: een lege kartonnen doos, papierproppen of -snippers, enkele closetrolletjes.

Neem een lege kartonnen doos (controleer of er geen nietjes of krammen in gehecht zitten) en vul deze met proppen papier of papiersnippers. Vul enkele closetrolletjes met een brokje en vouw ze aan beide kanten dicht. Verstop ze in de doos. Het zoeken kan beginnen. Laat de hond lekker rommelen. Het gevonden voorwerp is de beloning.

Mogelijkheid: Van een stevige kartonnen witgoeddoos kun je heel eenvoudig een spannend speelhuisje voor je kleine hond maken. Snij een of meerdere uitgangen uit. Je kunt zelfs een (koord)gordijntje in de deur- of raamopening hangen... spannend!

De preparatie: neem een lege kartonnen doos (zonder nietjes of krammen) en vul deze met proppen papier of papiersnippers. Vul enkele closetrolletjes met voer of iets anders lekkers en vouw ze aan beide kanten dicht. Verstop ze in de doos. Het zoeken kan beginnen. Laat de hond lekker rommelen. Het gevonden voorwerp is de beloning.

hondenverrassing zelfmaakspelletjes

zelfmaak spel zoekspelletjes

hondenspelletjes hond laten zoeken

VERBANDTROMMEL OF GOOCHELDOOS?

Ben jij die slimme hond die zelf aangeeft of hij medicijnen of een EHBO'er nodig heeft? Om de hond aan te leren om de klep met zijn neus te openen, laat je er een lap of stukje touw uithangen waarachter een dikke knoop zit. Trek hij aan de lap dan gaat vanzelf de klep een klein stukje omhoog. Nu kan de snuit ertussen.

goocheltruc hondenspelletjes hond bezighouden hond trucje leren

VERSTOPPERTJE

Verstop jezelf in huis: in een muur- of kledingkast, onder het bed of achter een deur. Wees creatief en maak er een opwindend spelletje van.

* Dit spelletje is niet geschikt voor nerveuze honden die hun eigenaar niet graag uit het oog verliezen en dan in paniek raken.

WAS AFHALEN

Benodigdheden: waslijn of stuk touw, wasknijpers (niet te strakke), 4 stuks schone identieke zakdoeken, sokken, of washandjes(handig om een koekje in te doen), een plastic handschoen of tang.

Hang enkele zakdoeken, sokken of lapjes (die je met een plastic zakje om je hand vasthoudt) ongezien aan een lijn of leg ze op de grond. Aan één er van wrijf je jouw geur of je strijk er met een frolicje over. De hond moet het juiste doekje van de lijn halen. Eerst ruiken, dan trekken, en... hebbes.

 

Tip: Kan je het touw nergens stevig aan vastknopen tot een strakke lijn, oefen dan de  grondvariant  'zakdoekje leggen'.

 

Mogelijkheid: Leer de hond jouw was op kleur te sorteren. Zo kan je hem inschakelen als huishoudelijke hulp.

 

hulphond  hondenspelletje was afhalen  hondenspelletje buiten

WIE VAN DE DRIE

Wil je eindelijk wel eens weten wat het favoriete hapje van je hond is? Test het dan door middel van een vergelijkend warenonderzoek. Leg  steeds drie stuks van vergelijkbare waarde neer om uit te kiezen. Bijvoorbeeld drie verschillende kauwstaafjes, drie soorten koekjes et cetera.  Herhaal het ritueel verscheidene malen om te kijken of hij een volgende keer weer hetzelfde kiest.

 

wie van de drie hondenkluif hondenbot

ZELFVERMAAK

Heeft je baas geen tijd voor een spelletje? Dan kun je best jezelf goed vermaken. Na deze truc vindt je baas het misschien wel geinig om een stukje worst op je neus te leggen. De bedoeling is dat je eerst stil zit en het daarna zelf in de lucht gooit zodat het precies in je open bek valt. Uiteraard doe je het de eerste keren extra fout zodat je lekker vaak moet oefenen!

hondentruc hondenkunstje stoffen kluif kluifje

ZWIEREN & ZWAAIEN

Benodigdheden: een (afgedankte) fleece deken

Knip een fleece deken in repen en vlecht van drie repen een lange streng. Je kan deze slang (snel) over de grond heen en weer laten kronkelen. Een hond met een beetje jachtinstinct zal er direct achteraan willen gaan om hem te grazen te nemen. Of jij of je hond zwaaien en zwieren de slang op allerlei manieren door de lucht.

zelfmaak spel zelf spelletjes bedenken hondenspelletjes hond bezighouden

WEETJES:

Spelletjes blijven interessant als de hond succes heeft. Bepaal zelf het einde van een spelletje. Let op de volgende signalen:

WARMING UP en COOLING DOWN niet vergeten!

Likt de hond aan zijn neus dan voelt hij zich waarschijnlijk geïntimideerd terwijl hij alleen maar aardig gevonden wil worden.

Draait de hond zijn kop van je weg neem dan afstand en kijk zelf tevens opzij. Aai hem over de flank en wacht tot hij weer het initiatief neemt. Waarschijnlijk hebt u hem te dominant aangestaard of kwam u te dichtbij.

Gapen ontspant. Gaapt de hond, gaap dan mee en neem beide even een Time Out of stop.

Moegespeeld?  Stop of doe het rustiger aan. Ga contactliggen. Samen uitrusten na een spelletje versterkt de band met je hond.

Het spel altijd positief afsluiten. Laat de hond als laatste een opdracht uitvoeren die hij goed beheerst.

terug naar overzicht