KLUIFJE - ZOETHOUDERTJES

HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS

 

 

uit nummer 2 2014

 

10 x lekker bezig

 

 

hondenspelletjes

 

Traplopen

Verdeel voertjes over de traptreden. Laat de (schrokkerige) hond zijn maaltje bij elkaar scharrelen, da’s vast gesneden koek voor hem. Gebruik anders de woorden ‘trapjes’ en ‘snuffelen’ ter aanmoediging. Is jouw hond op stoom? Knoop er een snuffeltocht door het hele huis aan vast. Begeleid je hond de eerste keer. Verstop na een succesvolle eerste tour voertjes op schier onbereikbare plekken. Alles gevonden? Dan is de koek op!

 

 hondenspelletjes

 

Verrassen

Bezit jouw hond een speelgoedkist of opbergbox (zonder deksel)? Verstop er zonder dat de hond het ziet en hoort voertjes in. Ben je ook zo benieuwd hoe lang het duurt voordat zijn veelbelovende neus de lucht ingaat en hij begint te snuffelen waar dat lekkere aroma vandaan komt? Jouw hond zal uit eigen beweging vaker de box gaan controleren als je er zo nu en dan lekkers in verbergt. Bovendien heeft jouw hond zo altijd iets om naar uit te kijken. *Voertjes kunnen vervangen worden door een kauwkluif.

 

 

 speelkleed

Speelkleed

Een speelkleed bestaat uit minimaal drie lagen eenvoudig te wassen fleece die in het midden aan elkaar zijn genaaid; een panterpatroon bemoeilijkt het zoeken. Tegenovergestelde flappen vouw je als een hoekje om zodat er zakjes ontstaan. Verstop tussen de lagen en pockets voertjes. Laat je hond de eerste keer toekijken waar je de voertjes verstopt. Start simpel en maak het steeds moeilijker door voertjes dieper te verstoppen. Blijf erbij: de hond moet leren dat hij niet in het kleed mag bijten om bij de voertjes te komen. *Voertjes kunnen worden vervangen door piepspeeltjes en een scheetkussentje.

hondenspelletjes

Loopbaan

De basis voor het hindernisparcours is een uitgerold smal (reststuk) tapijt of loper. Of speel het loopbaanspel in de smalle gang van de vestibule of op de overloop. Maak er bijvoorbeeld een worststraatje van. Leg diverse speeltjes en vreemde voorwerpen kriskras neer. Ertussen zet je twee (eerst omgekeerde) schaaltjes met een stukje hondenworst neer. De hond wacht zittend aan het begin van de baan terwijl jij je bij de finish opstelt. Het is de bedoeling dat de hond alles negeert en rechtstreeks naar jou toeloopt. Geef het commando 'kom'. In de handen klappen en overenthousiast roepen om jouw hond zonder omweg naar je toe te bewegen, zijn geoorloofd. Honden die de overtocht halen zonder afgeleid te zijn, wacht uiteraard een lekkere beloning. *Worst kan  vervangen worden door groente en fruit. Zo achterhaal je meteen de voorkeuren van uw hond.

 

hondenspelletjes

Sjoelen

Laat jouw luie hond afliggen (en blijven) op een gladde ondergrond zoals parket, laminaat of zeil. Glijd brokjes of hondenkoekjes in de vorm van een schijfje één voor één richting de liggende hond. Hij hoeft alleen zijn bek open te sperren en te kauwen. *Voertjes kunnen bij montere mondjes vervangen worden door kleine zachte knuffeltjes.

 

calve pindakaas

Pannenlikken

Volgt je hond jouw verrichtingen in de keuken vol spanning? (Afgekoelde) potten en pannen waar nog een bodempje bouillon (of jus) in zit, of kunststof zuivelpakjes (check of de rand niet scherp is) zijn een traktatie waar de likkepot wel even zoet mee is. NB Door jouw hond de lege pot pindakaas schoon te laten likken, sla je twee vliegen in een klap: de hond is bezig en de glazen pot met bestemming glasbak is schoon. Houd de pot in verband met breuk zelf vast.

 

hondenspelletje

Koekhappen

Haal een touwtje door een koekje waar in het midden een opening zit. Slinger het als een pendule vlak boven de neus van de hond. Rekje-strekje en hebbes - let op dat de hond het draadje niet inslikt! Zijn er honden die dit kunstje geblinddoekt flikken? *Het koekje kan vervangen worden door een veter door een stukje hondenworst te rijgen.

 

hondenspelletje

Ramen lappen

Ramen lappen een lastig karweitje? Niet als je wat kwark (of smeerworst voor honden) op de ruit smeert. Kijk maar eens hoe toegewijd jouw hond te werk gaat. Zelf nog even met een krant of wonderdoekje nawrijven en de ruiten glimmen weer als spiegels.

 

zoekspelletjes

Pesten

Dit is een plagerijtje voor de hond die u vaak te slim af is. Leg een voertje onder de kast, het bed of de bank zodat de hond er moeilijk bijkan. Gebruikt hij zijn voorpoten om het begeerde naar zich toe te schrapen of zijn steekt hij zijn snuit onder stoelen of banken? Is uw hond een doorbijter, vraagt hij uw hulp of geeft hij op? *Voertjes kunnen vervangen worden door een opgerolde ouwe sok of zijn favoriete speeltje.

 

kauwmateriaal

Sabbelen

Vul daarvoor bestemd rubberen kauwspeelgoed met hondenlekkernijen. Er zijn tal van varianten verkrijgbaar. Voor de beginner doe je het vulsel losjes, zodat de hond de inhoud moeiteloos buit maakt. Voor de gevorderde druk je de vulling stevig aan. Echte smakkers zijn er uren zoet mee.

 

naar boven