HOME BLOG BOEKERIJKUNST&MAKERS LEESVOER ENTERTRAINMENT
Het klinkt als een sprookje: lang geleden bonjourden honden vrij op straat rond. Tot pakweg veertig 40 jaar geleden was het voor de doorsnee hond zelfs vrij ongebruikelijk om aan een riempje te worden uitgelaten. Door de rustige straten met sporadisch gemotoriseerd verkeer, een omgeving die aan weinig verandering onderhevig was, en de onderlinge sociale controle van buurtgenoten, was het voor honden geen enkel probleem om op eigen houtje het dagelijkse uitstapje te maken. Ze hadden geleerd om goed uit hun doppen te kijken en kenden de omgeving op hun wolfsklauwtje. Daardoor waren honden heel zelfstandig.
De huidige hond die wettelijk verplicht aan de lijn moet, vertrouwd op ons. Hij is het niet meer gewend om zichzelf te redden: zijn baas leidt hem immers altijd. Bovendien heeft de hond het tegenwoordig veel te druk met het verwerken van en omgaan met alle indrukken: toeterende trucks, het onberekenbare veegwagentje, tingelende trams, flikkerende lichtreclames, joelende en rennende schoolkinderen, een drukbezochte winkelpassage of markt waar de hond op zijn ooghoogte alleen maar benen ziet, en uitlaatgassen die zijn reukvermogen desoriënteren. Als men er over nadenkt, is het eigenlijk een wonder dat de hond zich tussen het grijze beton, waar hij overladen wordt met prikkels, zo goed kan handhaven.
Overal loert tegenwoordig gevaar. Voelen stadse honden zich op straat nog wel thuis, vraagt u zich af. Jawel, met onze hulp - de belevingswereld van de hond begrijpen - hoeft de asfaltjungle niet angstaanjagend te zijn, en kan het zelfs een spannende belevenis worden: lantaarnpalen fungeren als bomen waar hij berichtjes kan ‘lezen’ en voorbijgangers met een soortgenoot zorgen voor sociale contacten.
AAN DE LIJN
Op een rustig tijdstip beginnen met trainen voor ‘verkeersveilige hond’.
Is uw hond nog onvoldoende aan het stadsleven gewend, gebruik dan beide handen voor de lijn: de een om stevig vast te houden, de ander om te sturen (leiden). Een hondentuig inclusief handvat is handig. De nek wordt zo niet belast en u kunt hem eenvoudig dichtbij u houden. Ga zo ver mogelijk van de stoeprand verwijderd staan, om de hond aan het langsrijdend verkeer te laten wennen.
Laat u zien! Bent u samen vaak in het donker of de schemer op pad, schaf dan een tuig en lijn aan die goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Zowel voor honden als voor baasjes zijn er genoeg fluorescerende, of lichtgevende attributen te koop. NB. Een zaklampje (ingebouwd in het handvat van de rolriem) is handig als uw hond een snuffelaar én alleseter is.
BLIJF WACHTEN
De hond leren wachten kan levensreddend zijn.
Leer de hond in de auto wachten. De hond springt er pas uit als u het sein ‘veilig’ geeft. Dit geldt ook bij het openen van de huisdeur: de hond stapt pas op uw teken naar buiten.
Zorg dat de hond geen andere verkeersdeelnemers hindert. Het handvat van een hondentuig kan hierbij handig van pas komen. Wees het voor dat uw hond achter hardlopers aanrent of uitvalt naar brommers of andere honden door van te voren gewenst gedrag te belonen. Timing is hierbij essentieel. Trek voordat de hond een spanningsboog opbouwt, zijn aandacht en hou die vast. Gooi alles in de strijd om ervoor te zorgen dat hij ú op het moment supręme interessanter vindt.
Tussen geparkeerde auto’s loodsen: aan het einde van de rij kan aan beide kanten verkeer komen.
Let op, de hond kan zijn snuit eenvoudigweg verbranden aan de hete uitlaat van een zojuist geparkeerde auto.
Wees voorbereid op een eventuele uitval en voorkom schrikreacties van andere weggebruikers.
Op een bankje bij een halte tegelijkertijd oefenen en wennen, terwijl u beiden helemaal niet met de bus mee hoeft.
Bij het openbaar vervoer laat u eerst de andere passagiers in- en uitstappen, terwijl de hond aan de zijlijn de ruimte heeft. Na het gedrang hebben u en de hond overzicht. De hond kan de ruimte tussen perron en tredes goed inschatten, gecontroleerd het opstapje nemen en samen kunt u ongestoord een zitplaats opzoeken. Kleine hondjes zullen het waarderen als u hen op of onder de arm neemt, of ze in een voor dit doel geëigende tas draagt.
Uw hond loopt los op het trottoir of in de berm van de weg. U vindt dat dit kan omdat hij 100% gehoorzaamt. Automobilisten kunnen onmogelijk weten dat uw hond de weg niet zal oversteken en anticiperen veelal door (onnodig) afremmen om eventuele ongelukken te voorkomen. Houd daar rekening mee en maak ‘oogcontact’ met de tegemoetkomende bestuurder.
KLAAR-OVER!
Oversteken. In een rustige (doodlopende) straat kunt u commando’s oefenen zoals: halt, zit, blijf, wachten, over, en op de stoep.
Leer de hond aan de stoeprand halt houden. Door de hond te laten zitten, heeft u zijn aandacht. Motiveer hem naar links en rechts te kijken (en kijk zelf nogmaals naar links voordat u oversteekt). U kunt hem dit thuis al aanleren door middel van uw hand waarin een koekje verstopt zit, naar links of naar rechts te bewegen. Tijdens de wandeling kunt u de hond al laten kennismaken met de termen links en rechts door voor het afslaan steeds ‘linksaf’ of ‘rechtsaf’ te zeggen. Handig wanneer u hem in een bepaalde richting wilt dirigeren.
Steek, indien mogelijk, telkens pas een weg over als die helemaal vrij is. Zo leert de hond dat, zolang er verkeer is, hij de stoep niet mag verlaten.
Gebruik voor het oversteken een aparte term en/of handgebaar. Zo kan er geen verwarring ontstaan tijdens een toevallig (telefoon)gesprekje waarin u terloops het bewuste commando (zoals ‘ja’) noemt en de hond onverwacht oversteekt.
Mocht uw loslopende hond per ongeluk (hij rent een kat achterna) aan de overkant van de weg belanden, en u wilt hem daar houden, gebruik dan niet zijn naam bij het commando ‘blijf’. De naam noemen is actief - de meeste honden zijn gewend dat hun baas hen roept door de naam te noemen. Wilt u dat de hond aan de overzijde van de straat wacht, omdat er anders een gevaarlijke situatie kan ontstaan, roep dan alleen ‘blijf’, steek uw hand op en doe alsof u een stap naar u toekomt. Nu maar hopen dat u hem dat goed heeft aangeleerd en de hond gehoorzaamt. Op afstand blijven zitten leert de hond op de basiscursus gehoorzaamheid. Of u leert hem dat zelf op een steeds wisselende plek aan.
VERKEERSLICHTEN
Groen en rood zien
Er zijn honden die de bedoeling van een verkeerslicht snappen. Bij groen wachten ze, bij rood steken ze over. Echte straathonden zien het verschil in kleur, herkennen het brandende voetgangerslampje of het ratelende blinden- en slechtziendensignaal. Gebruik bij het oversteken dezelfde term als bij het oversteken zonder stoplicht.
Bij stoplichten (en op straathoeken) is de stoep verlaagd voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Pups en honden die last hebben van hun gewrichten maken hier graag (op eigen initiatief) dankbaar gebruik van.
Oversteken op het zebrapad met slappe lijn
OP HET RECHTE PAD BLIJVEN
Leer de hond op de stoep of op een pad te blijven.
Een rollijn is een prachtig hulpmiddel voor in het bos of park waar honden niet los mogen. Wees voorzichtig met spelende honden opdat pootjes niet in de lijn verstrikt raken! In de bebouwde kom kan een hond die aan de uittrekriem vastzit onverhoeds de straat oprennen, met ernstige gevolgen. Leer uw hond altijd op de stoep te blijven, door hieraan een commando te verbinden. Elke keer als u van de weg op het trottoir stapt, zegt u ‘stoep’. Maakt hij aanstalten om de stoep op eigen inititatief te verlaten, geeft dan het commando ‘op de stoep’. Dit is eveneens handig om de hond op een bospaadje te houden, in plaats van de struiken in te laten duiken.
Gemeenten kennen tegenwoordig een opruimplicht. ‘Hond in de goot’ is hierdoor een achterhaald fenomeen geworden.
NAAST
Dilemma: welke kant moet je op een rotonde kiezen?
De hond loopt altijd aan uw zijde waar het verkeersluw is. Uw plek is tussen de hond en het verkeer in. Zo beschermt u hem. Soms is er maar aan een kant van de weg een trottoir. Leer daarom de hond aan beide kanten naast u te lopen.
ETIQUETTE
Kennismaken met passanten.
Houd bij ontmoetingen enkele basisregels in gedachten. Ongeschreven afspraak: nadert u een aangelijnde hond, dan neemt u uw loslopende hond ook (tijdelijk) aan de lijn.
In hartje stad kan een lange lijn passanten hinderen, houd de hond kort.
Vinden uw hond en een andere hond het leuk elkaar te ontmoeten? Is de andere hondenbezitter gediend van toenadering? Voorkom ‘scheldpartijtjes’ als uw hond bij voorbaat een bepaalde rashond niet zit zitten, en kies voor de overkant van de straat.
Ga alleen winkels binnen als uw hond zich kan gedragen. Het uitschudden van de natte hondenvacht wordt door niemand als plezierig ervaren.
Zorg ervoor dat de hond voordat u het winkelcentrum betreedt zijn behoefte heeft gedaan – vanzelfsprekend heeft u altijd een opruimzakje bij u. Ruim eventuele ongelukjes op.
Het hondenpootje laten optillen tegen reclamemateriaal of een buitengezet winkelrek is not done.
Bedenk dat elke hond een ambassadeur is voor zijn soortgenoten. U bepaalt mede hoe anderen tegen honden aankijken!
U wilt een praatje maken met een kennis zonder hond. Uw hond begint te klieren of uitdagend te blaffen? Heeft u eigenlijk wel duidelijk aangegeven wat u op een dergelijk moment van hem verwacht? Bijvoorbeeld: ‘zit’, ‘af’ of ‘even wachten’.
SHOPPEN
Zo plaatst u de hond in een onmogelijke positie, hij kan geen kant op!
Laat uw hond bij voorkeur niet onbewaakt bij een winkel achter. Wilt u een ommetje toch combineren met een kort supermarktbezoekje om een (vergeten) boodschapje te halen? Stal uw hond op een rustige plek waar hij overzicht heeft en geen sta-in-de-weg is: dus niet in de loop van winkelend publiek en tussen gestalde fietsen in of langs rammelende boodschappenkarretjes. Bij voorkeur op een plaats waar u hem in de gaten kunt houden: hij zou niet de eerste hond zijn die gepest of meegenomen wordt. Kleine zelfstandige winkeliers zijn maar wat blij met uw klandizie. Een schone en opgevoede hond is, zeker als u het vraagt, meestal welkom
HOUVAST
Boodschappentas of portemonnee dragen, een dankbaar karweitje
Geef uw behulpzame hond een nuttige taak zoals het vasthouden van de portemonnee of het dragen van de nog lege boodschappen tas - wees voorbereid op veel bekijks. Het is tevens een foefje om te voorkomen dat de hond onderweg ongeoorloofd van straat snackt.
DRUKTE
Samen statten kan gezellig zijn. Bekijk de omgeving eens door de ogen van uw hond:
in plaats van aantrekkelijke etalages ziet hij benenmassa’s op ooghoogte.
In een (winkel)centrum of markt wordt uw hond overvoerd met prikkels. Bezoekt uw hond de stad voor het eerst, ga dan op een rustige doordeweekse dag. Let op stresssignalen zoals oren plat in de nek, gapen of hijgen. Spreid tripjes, of winkel slechts eventjes als u merkt dat uw hond het vervelend vindt. Toon begrip en loods uw hond veilig door het stadse verkeer.
OMLEIDING
Wegversperring
Een andere route nemen dan gewoonlijk, kost soms wat overredingskracht, de hond is een gewoontedier. Sleur de standvastige hond niet mee, maar spoor hem vriendelijk aan (attentie vragen door een klikgeluid, zoals dat voor het aansporen van paarden wordt gebruikt) zodat hij uit eigen beweging aan de slappe lijn met u meeloopt.
Ongetwijfeld zult u tijdens een wandeling of uitje trappen of opstapjes tegenkomen. Verbind hier bijvoorbeeld het commando ‘trapjes’ aan. Thuis kunt u dit eventueel al oefenen. Een bruikbaar commando voor bus, trein, of een open trap waar u hond moeite mee heeft.
KLUIFJE honderđuit in lichtvoetige hondenverhalen