KLUIFJE - NOSEJOBS

HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS

 

Klasse klusjes voor amateurs. Heeft jouw hond al een nosejob?

 

nosejob

 

Zijn informatie vergaart een hond grotendeels door zoveel mogelijk luchtjes uit zijn omgeving op te snuiven. Tijdens het speuren is een hond helemaal zichzelf. De hondenneus extra aan het werk zetten is daarom zinvol én leuk. Elke hond kan speuren (leren). Kluifje biedt een neuswaardig recreatief thuisalternatief.  De op geur georiënteerde activiteiten die je met je hond gaat doen, zijn zelfbelonend en dus uitstekend geschikt voor honden die aan de lijn (moeten) doen.

 

Weetje: een snuffelende hond hoort slechter omdat alle aandacht naar het determineren van de geur gaat.

 

EXPLOSIEVEN OPRUIMINGSHOND (ook wel snuffelhond genoemd) - SNUFFELBRIGADE

Maak een puinhoop van kussens en dekentjes. Verberg een ‘handgranaat’ in de rommelig berg (gebruik hiervoor de Kong met een geurlapje* erin of bijvoorbeeld pas gevonden vogelveren). Spoor de hond enthousiast aan: ‘zoek je…, waar is het dan?’

zoekspelletjes zoekspelletjes

Een geurlapje is een schoon doekje waaraan je een specifieke geur afgeeft of op sprenkelt. Gebruik een wildgeur, je eigen geur of wat thuis voor handen is (zie verder)

geurtjes voor de hond

JACHTHOND - DIEREN DUIDEN

Je kunt de hond alvast voorbereiden op zijn echte taak door hem de namen leren van de bosdieren (en of ze gevaarlijk zijn) waar hij straks mee te maken krijgt. Schaf stoffen lookalikes aan, pak één dier en benoem het. Geef de hond de opdracht om dat bepaalde dier aan te wijzen of zachtjes op te pakken, zodat je weet dat hij je begrepen heeft.

hondenspelletjes  hondenspelletjes

JACHTHOND - VERSTOPPERTJE

Voor dit spelletje heb je twee personen nodig. Neem een schoon doekje waaraan de persoon die zich gaat verstoppen zijn specifieke geur afgeeft. Dit kan door middel van haren, transpiratievocht of huidschilfers. De persoon verstopt zich op een makkelijke vindplaats: bijvoorbeeld achter de deur of bank. Laat de hond indringend aan het geurlapje ruiken en laat hem het spoor volgen. Snapt de hond wat de bedoeling is en heeft hij succes, maak de volgende verstopplaats dan wat moeilijker (bijvoorbeeld in de kledingkast).

verstoppertje

NB Ongetwijfeld heb je buiten met jouw pup al eens het zoek- en vindspelletje ‘achter een boom verstoppen’ gespeeld. Dubbel leerzaam: zo leert je hond dat zoeken hem wat oplevert en dat hij jou in de gaten moet houden, in plaats van andersom!

REDDINGSWERK - OPSPORING VERZOCHT

Verstop jezelf zichtbaar onder het dekbed of een deken en blijf doodstil liggen. Menige hond zal zelf op zoek gaan naar zijn baas. Een ander heeft eventueel wat aanmoediging nodig van een huisgenoot. Herhaal het spelletje door ongezien onder de dekens te liggen. Onbewust zal jouw hondse redder je waarschijnlijk ook nog ‘reanimeren’ omdat hij zo enthousiast zijn poten op je borstkast zet als hij je gevonden heeft. Bedank de hond die jouw leven heeft ‘gered’ met een stevige knuffel.

opsporing verzocht verstoppertje spelen hond

SPEURHOND - GEURDETECTIE

Knutsel identiek uitziende geurzakjes in elkaar. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde washandjes die je apart vult met vanilledraadjes, kaneelstokje, rozemarijnsteeltjes, lavendel, kamille of kruidnagels. Knoop het dicht. Begin langzaam door de hond aan één zakje te laten ruiken, link de naam aan de desbetreffende geur. Legt de hond de relatie tussen naam en geur dan mag hij een zakje op naam apporteren. Bouw langzaam uit naar meerdere geuren. Daarna kun je een of meerdere geurtjes verstoppen en de hond op naam laten zoeken.

geurdetectie speurhond

SPEURHOND - SORTEERPROEF

Verwissel een paar frisse en een paar ongewassen sokken. Vraag de hond de bijpassende stelletjes op geur te sorteren. Bemoei je actief met de hond zodat hij niet met jouw sokken aan de haal gaat.

sorteerproef

SPOTTEN

Eekhoorntjes zijn enig zijn om te spotten. De nieuwe dimensie van dit spelletje is dat het 'lokaliseren' het doel is. De hond ruikt ze op de grond en moet daarna uitvissen in welke boom het knaagdiertje zich schuilhoudt? Een extra uitdaging hierbij is dat het eekhoorntje razendsnel van boom verwisseld. De machteloze blaf van de hond zorgt ervoor dat je weet dat het diertje zich exact in die boom ophoudt. Als de hond de boom waarin het eekhoorn zit, stelt, complimenteer je hem: ‘Goed zo, knap gevonden!’ Af en toe ga je kijken en controleren zodat de hond weet dat je hem serieus neemt. Opdracht vervuld, hond fysiek en mentaal moe.

hondenspelletjes spotten

WATERWERK - SNORKELEN

In het water gegooide stenen opduiken is een bekende bezigheid onder Labradors, dit is echter slecht voor het gebit. Laat de hond liever (aan touw vastgebonden) rubberen waterspeelgoed of een kinderluchtbedje met koord uit het water halen. Bind er een touw aan als de hond nog niet voor 100% apporteert. Thuis kunt je een grote plantenschotel, de badkuip of een kinderbadje gedeeltelijk met water vullen. Laat er badeentjes of lege plastic flacons in dobberen. Is jouw hond een duikster? Vul dan enkele zinkende petflesjes (neutraal en met geur) die hij mag opduiken.

waterwerk waterwerk

ZWEETWERK - SPEURTOCHT

Verstop enkele door jou gedragen kledingstukken (zweetsokken, mutsen of wanten) door het hele huis. Om aan te leren leg je ze eerst zichtbaar neer. Elke keer als hij iets vindt (en naar je toe brengt of aan jou geeft), wordt hij bejubeld. Mag hij even prooi schudden met de afgedankte handschoen?

* Je kunt natuurlijk ook een onderweg gevonden handschoen telkens verstoppen.

zweetwerk

ZWEETWERK - TRACKING & TRACING

Je kunt een geurige kluif stiekem verstoppen als de hond niet thuis is of wanneer hij slaapt. Bent u ook zo benieuwd hoe lang het duurt voordat zijn neus de smakelijke geur te pakken heeft en hij het spoor gaat volgen? Uitproberen dus!

hondenspelletjes hondenspeuren

terug naar overzicht