KLUIFJE - HONDENWEER

HOME BLOG BOEKEN KUNST&MAKERS LEESVOER SPEELS

Wandelen in de regen. Maak er een feest van! Deel 1 (deel 2 klik hier)

Singin’ in the rain

Verwacht u dat het gaat sauzen, dan kunt u een paraplu meenemen. Of beter nog: laat de hond de paraplu in zijn bek meesjouwen. Een dankbaar karweitje waar hij veel bekijks mee zal trekken indien er meer mensen zijn die de verwachte regenval trotseren. Een stompe opvouwbare paraplu in een hoesje is het handigst om mee te beginnen. Het lijkt op een apporteerdummy en ligt prettig in de bek. Gun hem eerst wat tijd om kennis te maken met het vreemde voorwerp en (enge) fenomeen paraplu. Laat de hond eraan snuffelen. Voordat u de paraplu openklapt en weer dichtvouwt, attendeert u de hond hierop. Zo hoeft hij niet te schrikken als een paraplu plotseling door een windvlaag omhoog geblazen wordt. Leg de geopende plu ondersteboven op de grond neer. De hond kan de plu grondig onderzoeken door ‘m bijvoorbeeld met zijn poten te laten wiebelen.

hondenspelletjes  hondenspelletjes

Onder moeders paraplu

Waterwatjes zullen dankbaar schuilen onder uw opgestoken paraplu en zo dicht mogelijk tegen u aangedrukt blijven lopen. Een regenscherm heeft meer onvermoede voordelen. Zoals ‘m toepassen als afweermiddel tegen een opdringerige hond. Leuker is om de plu te gebruiken als horde om de hond overheen te laten springen. Plaats de punt van de paraplu tegen een muur voor meer stabiliteit. Wanneer u de lat hoger legt, gaat de hond juist omlaag. Zeker als u er een brokje onderdoor rolt. Zo verleidt u de hond een aangepaste versie van de limbo te dansen.

hondenspelletjes hond paraplu regenspelletjes regenspelletjes

U kunt de hond leren om als een heuse English gentleman of lady rondom de paraplu te stappen. Houd een koekje in de hand waarmee u het handvat van de plu vast heeft, geef het commando ‘omhoog’ en blijf zijn aandacht vasthouden. Loop nu stapje voor stapje samen in een cirkeltje rond de dichtgevouwen plu.

Een staande opgevouwen plu is te benutten om er samen een boog mee te construeren. Gebruik het behendigheidscommando voor de tunnel: ‘dóóór’.

Regendans

Stampvoet in een diepe regenpoel, ren samen vrolijk door een grote plas of schep met uw waterbestendige laarzen druppels van links naar rechts. Misschien helpt zo’n magische regendans wel en wordt het juist droog!

Honden met een hekel aan natte voeten kunt u op het behendigheidscommando ‘breed’ over de plas laten springen. Of geef hem de opdracht om ‘langs’ de plas lopen, dat was hij sowieso al van plan.

 hondenweer hondenspelletjes door de plassen rennen

Vissen

Een schone regenpoel kan dienst doen als visvijver. Controleer eerst of er geen olie- of benzinesporen op het water drijven! Oefen met een klein plasje met laagstand water en ga dan pas de diepte in. Leg wat stokjes of brokjes in het water die de hond eruit moet zien te vissen.

 

 hondenspelletjes hondenspelletjes

Druppelvanger

Stampvoet in een plas water en laat uw hond naar de druppels happen. Honden waarvoor dit (nog) te heftig is, kunt u eerst enthousiast maken door met uw hand water te scheppen. Slinger de druppels laag alle kanten op, behalve richting zijn snuit. Misschien blaft hij er wel tegen. Wedden dat hij dit waterspelletje niet kan weerstaan en de druppels najaagt of wil vangen?

 

hondenspelletjes hondenweer

Graffiti

Zijn eigen hippe hondse straatkunst achterlaten: Skip was here

 

 

Splish splash

Dolle pret. Achter een (stuiter)balletje aanrennen in een verse regenpoel kan uw spetter lang volhouden: hij koelt immers continue zijn buik en poten. Splish Splash (… I was taking a bath – het ultieme badderliedje van Bobby Darin)) is prima geschikt om de wandeling mee te beëindigen: het rondspattend water spoelt bijna als een douche de meeste modder uit de vacht.

 

hondenspelletjes hondenspelletjes

 

U kunt uw hond leren zijn natte hondenjas uit te schudden voordat hij thuis of in een winkel naar binnengaat. Strijk met uw hand tegen de rugharen in en zeg ‘schudden’. Omdat zijn haren in de war raken, zal hij daadwerkelijk zijn vacht uitschudden. Na enkele keren hoeft u alleen maar ‘schudden’ te zeggen. Uw hond snapt voortaan wat de bedoeling is.

Een modderige hond kunt u thuis bij de voordeur of in de tuin afspoelen met een gieter met lauwwarm water. De meeste honden (zelfs die een bad verafschuwen) vinden het afgieten van slechts buik en ‘modderlaarsjes’ met lauwwarm water fijn. Afgedept worden met een op de radiator voorverwarmde baddoek completeert het totale wellnessgevoel.

Elke hond kan een (voor)pootje geven. Maak daar gebruik van bij het afdrogen. (Achter)pootjes geven om ze droog te maken, leert u de hond door een zetje tegen de achterkant van het desbetreffend pootje te geven. Ga aan de zijkant van de hond of achter hem staan en vraag tegelijkertijd: ‘geef …poot’. Duid het pootje aan met linker- of rechterpoot. De hond zal het bedoelde pootje achteruit strekken.

 

Deel 2

 

regenspelletjes

 

Laarzen en modderpoten

terug naar overzicht