KLUIFJE - DEKENTJESGEDOE

HOME BLOG BOEKERIJKUNSTKENNEL LEESVOER ENTERTRAINMENT

 

 

Slaapgoed

Voor het slapen gaan krijgen heel wat honden een eetbare stick als tandenborstel. Moffel deze weg in zijn verfrommelde deken en laat hem eerst zoeken. Wedden dat hij voortaan graag gaat slapen?

 

Muizen

Verveelt je hond zich? Woel met je hand onder deken en schiet, snel als een muis alle kanten op. Zeg op spannende toon: ‘Muizen! Waar zijn ze dan?’ Voor ongelovige honden heb je uiteraard een nepmuis onder de deken verstopt.

 

 

Naar bed

Onder de wol kruipen. Maak er een spelletje voor de nacht van. Heerlijk zo'n dekentje dat over je heen gedrapeerd wordt en dat appelleert aan een gevoel van geborgenheid.

 

Bedtijd

Honden die van warmte houden en oude honden met een kalende of dunne vacht, of zieke honden vinden het heerlijk om vertroeteld te worden. Stiekem weet de hond dat hij helemaal niet ondergestopt hoeft te worden. Slimme honden leren zichzelf in de deken te wentelen. Hij pakt een punt van de deken waar hij op ligt vast, en trekt ‘m over zich heen. Om je hond dit kunstje bij te brengen, leer je hem de commando’s ‘vast’ en ‘trekken’.

 

 

Play wolfie

De hond die meent dat hij een wolf is, doe je een plezier met een nepbonten deken of vacht. Tijdens het spelen beeldt hij zich in dat zijn speelkameraadje een heuse wolf is. Als je hem ermee bedekt, lijkt hij er zelfs op. Speel het spelletje mee.

 

Verstoppertje

Neem de kruiphouding aan en drapeer een deken over je heen. Roep je hond om hulp. Als de hond jou gevonden heeft, begrijpt hij de essentie van verstoppertje spelen. Dan is het moment aangebroken om de hond onder de wol te laten verdwijnen. Als hij ondergedoken zit, roep je met een quasi ontredderde stem: waar is (vul hier de naam van je hond in)? Tien tegen één dat je hond zich, bevrijdende bewegingen makend, direct zijn kop laat zien.

 

Plaats bepalen

Leg een (baby)deken op de grond. Probeer je hond op de deken  te krijgen. Dirigeer hem in de richting en zeg ‘stop’ zodra hij op de deken stapt. Handig als je jouw hond op een bepaalde plek wilt hebben. Daarbij kun je ‘blijven’ erop oefenen. Handig als jouw hond op het strand niet van de deken of het strandlaken af mag.

 

 

Knoedelen

Je hond heeft gekke zin. Heerlijk om dan de boel overhoop te halen. Door de verhitte inspanningen fungeert de knoedel als blusdeken. Opgebrand kan hij er heerlijk op in slaap vallen. Gaat je hond dartel met zijn deken aan de haal? Dan is het zijn bedoeling dat je hem achternagaat. Even ontladen door er gezamenlijk mee te zeulen, zonder serieus getrek of kapot bijten. Duwt hij de deken in je schoot, dan verwacht hij dat jullie er samen wat mee frutselen.

Speelkleed

In een speelkleed bestaande uit diverse lagen (flappen) en hoekzakken kun je brokjes of piepspeeltjes verstoppen die de hond mag zoeken. Laat ter introductie zien waar je het spul verstopt. Begin makkelijk en maak het steeds moeilijker door een brokje onder de diepste laag te verstoppen. Blijf aanwezig: de hond leren dat hij niet in het kleed mag bijten om bij het gezochte te komen. Een speelkleed kun je zelf maken. Bevestig diverse lagen stof in het midden aan elkaar en dubbele driehoekjes stof als zakken in punten.

 

gezien in

aar speels

 

KLUIFJE honderđuit in lichtvoetige hondenverhalen