KLUIFJE - BOSSA NOVA

HOME BLOG BOEKERIJKUNSTKENNELLEESVOER ENTERTRAINMENT

Crosscountry

 

Op een uitgestorven (fiets)crossbaan kunnen jij en je hond

heerlijk heuveltje-op-heuveltje-af. Wie rent er voorop?

 

 crosscountry voor honden

 

Uit de band springen

 

Verdwaalde auto- of tractorbanden zijn in de hond zijn ogen om mee te sjorren, aan te hangen,

op te balanceren of in te duiken. Je kunt er een paar in een rij achter elkaar (langs een muur) leggen zodat je hond steeds in de openingen stapt. Doe het voor. Wijs hem de weg door voor hem uit te stappen of in elke band een op te sporen voertje te leggen.

Of laat je hond ‘verdwijnen’ in enkele op elkaar gestapelde banden. Begin met één band en leg een voertje in de binnenrand. Gesnopen? Leg er dan een tweede (en derde) op. Stop het voertje in de onderste ring als de hond het uit de bovenste heeft gehaald. Zo moet hij steeds verder in de bandenstapel duiken. Er zijn uitslovers die net als een kat in een vissenkom glijden en waarvan alleen nog het puntje van de staart zichtbaar is. Kies het formaat banden dat bij de hond past: een autoband voor kleine en middelmaat honden, een tractorband voor grote honden en slopers.

 

hondenspelletjes

 

hondenspelletjes

 

Tikkertje doen

Elkaar achterna zitten in bos of park: de ene keer zit jij de hond achterna, de andere keer bij jij de opgejaagde. Por je hond zachtjes: ‘Tikkie, jij bent ‘m!’ Jouw voet of zijn poot op een stobbe betekent: buutvrij. Speel je tikkertje thuis dan geldt de hondenmand als buutvrij.

 

tikkertje

 

hondenspelletjes

 

Inzamelactie

Een dankbaar klusje voor je hond: lege petflessen en wegwerpartikelen naar een afvalemmer brengen. Of als je thuis over een open haard beschikt, je hond sprokkelhout mee naar huis laten sjouwen. Let op dat er geen scherp materiaal aan het zwerfafval zit, waar hij zich aan kan verwonden.

 

hondenspelletjes

 

inzamelactie

 

De handschoen opnemen

 

Voor je het weet heb je weer tegen de kou beschermende handschoenen aan. Plezier met een handschoen in de ogen van een hond is: de handschoen van de hand of uit de jaszak trekken, prooi pronken, schudden met de buit, in de lucht gooien en proberen op te vangen. Of ermee aan de haal gaan, en hopen dat je baas het spelletje meespeelt en achter je aankomt.

 

hondenspelletjes

 

Estafette

 

Op de grond gevallen twijgjes van de populier kun je gebruiken voor enerverend gooi- en smijtwerk. Raap van te voren een bosje bij elkaar. Smijt de slappe takjes in een hoog tempo dichtbij van links naar rechts. Het is de bedoeling dat de hond ze vangt voordat ze de bodem raken. Of buk per stuk: houd het twijgje op schofthoogte en laat het door de rennende hond in het voorbijgaan uit je hand pakken. NB Gaat de hond de twijgjes 'snoeien' dan is dat het teken dat de vermoeidheid toeslaat. Kappen dus!

 

hondenspelletje

 

hondenspelletjes

 

Loopplank

 

Van alles wordt er in de natuur gedumpt. Op een verlaten voormalige bouwplaats vonden we pallets en steigerplanken. We bouwden er een alternatief behendigheidsparcours mee. Zoals: een loopplank, brug, balanceerbalk waar de hond overheen mocht lopen. Vanzelfsprekend is het bouwsel stabiel en vrij van spijkers en splinters.

 

 

catwalk

 

Voetgolf

 

Voetgolf is een combinatie van voetbal en golf én de nieuwste rage voor sportieve individuen. Je speelt met een voetbal en loopt, net zoals bij golf, een baan van 18 of 27 holes. Het is de bedoeling om de voetbal in zo min mogelijk schoten in de hole te krijgen. Op een grasveld kan de hondeneigenaar een alternatief voet-enpootgolf met zijn hond spelen: samen met de bal dribbelen terwijl de hond ‘m met zijn poten van je probeert af te pakken. Bijten in de bal is valsspelen - gebruik een hard opgepompte leren bal of een bijtbestendige gladde (Jolly) bal. Na balbezit vindt er een nieuwe aftrap plaats: je schopt de bal voor de apporterende hond een flink eind weg.

 

 voetgolf

 

Najager

 

Voor de balorige balverslaafden zal het moeilijk loslaten worden. Probeer eens om in plaats van de hond achter de tennisbal te laten aan hollen, hem achter een radiografisch bestuurbare auto te laten hobbelen. Of verras hem thuis met een opwindmuis (bedoeld voor katten). Drijvers doe je zeker een plezier door ze een laag overscherend modelbouwvliegtuigje te laten najagen.

 

 modelvliegen

 

Tunnel

 

Niets is leuker dan wanneer er aan de weg wordt gewerkt. Nadat de werkdag er voor de stratenmakers voor je deur op zit, kan je hond zijn gang gaan. Het gele zand dient als een enorme zandbak om in te wroeten en te stoeien. Uitgegraven sleuven voor leidingen worden spannende loopgraven waar de hondenneus net of net niet bovenuit steekt. Klaarliggende rioolbuizen zijn bovengrondse tunnels waar je doorheen kunt. Het spreekt voor zich dat je de hond alleen daar laat spelen waar het veilig kan en waar hij de werkzaamheden niet belemmert.

hondenspelletjes

uit: Hondenmanieren nummer 9 2014

terug naar overzicht