KLUIFJE - SPEELKWARTIER

HOME BLOG BOEKERIJ KUNSTKENNELLEESVOER ENTERTRAINMENT

 

hondenspelletjes 

VLIEGENDE EEKHOORNS

Eekhoorntjes zijn enig om te volgen. Kijk regelmatig omhoog en moedig de hond aan om hetzelfde te doen. De vliegensvlugge klimmertjes met de pluizige pluimstaart zijn honden toch te rap af: honden kunnen immers niet vliegen. De nieuwe dimensie van dit spelletje is dat het doel ‘lokaliseren’ is: in welke boom bevindt zich het knaagdiertje. Een extra uitdaging hierbij is dat het eekhoorntje razendsnel van boomtop verwisseld. De machteloze blaf van de hond zorgt ervoor dat je weet dat het diertje zich exact in die boom ophoudt. Als de hond de boom waarin de eekhoorn verblijft, stelt, complimenteer je hem: ‘Goed zo, knap gevonden’. De opdracht is vervuld.

 

WAAR IS DE MOL?

Om mollen te vangen heeft de hond een speciale techniek nodig. Een hond moet het ultrasone geluid van de mol opvangen en herkennen. Op hetzelfde moment moet hij in de meest verse rulle molshoop duiken. De hond krabt de molshoop voor, hapt eventuele plukken gras weg of rukt aan de stugge plantenwortels die hij wild van zich af smijt. Vervolgens graaft hij van twee kanten een lange ondiepe horizontale sleuf naar het midden toe, waarna de mol vanzelf door het geroffel naar boven komt omdat zijn (uit)gangen zijn geblokkeerd. Tijdens het verwoedde ondiepe graven in de breedte houdt de hond zijn oren gespitst en zijn kop van tijd tot tijd scheef. Zijn staart kwispelt behoedzaam, alsof hij op een vriendelijke manier contact zoekt met de mol: hallo, zullen we vriendjes worden? Op het moment dat de niets vermoedende mol zijn bolletje boven zijn ondergrondse woning uitsteekt, heeft de hond beet.

Diervriendelijk alternatief: Allicht ben je blij dat jouw hond juist niet de tuin omspit. Toch is graven een intensieve bezigheid waar de hond een gespierdere voorhand door kweekt. Omdat je  niet wilt dat de hond een mol vangt, attendeer je de hond op een oudere molshoop die herkenbaar is aan de opgedroogde of ingeklonken aarde. Woel met je schoen in de aarde om de hond aan te moedigen te graven. Als premie voor zijn inspanning kun je een piepspeeltje onder de droge aarde verstoppen.

 hondenspelletjes

MUIZENISSEN

Het blijft een enig gezicht om een hond de muizensprong te zien maken. Helaas kun je die sprong niet afdwingen. Honden muizen (jachtig speuren naar ritselende muisjes) in het veld om holletjes tot op de millimeter in hun geheugen in kaart te brengen. Een goede manier om hun neus te gebruiken en voor u om de alertheid van uw hond te testen.

Diervriendelijk alternatief: Gooi ongezien een graspolletje, of nog echter een meegebrachte pluche nepmuis, in het hoge gras. Op spannende toon roept je: 'Muizen! Waar zijn ze dan?' Begrijpt jouw hond het concept 'muis' nog niet, maak hem dan begerig en laat de nepmuis eerst prooiachtig zien. Heeft hij 'm gevangen, dan mag hij ermee spelen of de buit dragen. Altijd handig als de kat van huis is, en je een muizenplaag hebt. 

 hondenspelletjes

ACHTER DE VEREN ZITTEN

Blafgrage honden verjagen met veel kabaal de mussen en merels uit jouw tuin. Door je buren zal dit beslist als ongewenst worden ervaren.

Alternatief: Zijn blafquota kan de hond halen door kraaien of meeuwen te achtervolgen - dit mag hij alleen op één door u aangewezen veilige plek doen. Vooral deze twee vogelsoorten spelen het spelletje dolgraag mee door cirkelend te provoceren, laag over de grond te scheren, en zwenkingen te maken totdat de hond opgeeft, omdat hij eindelijk overtuigd is van het feit dat hij zonder vleugels geen partij is. Of laat uw hond de blits maken door een gevonden veer als trofee in de sluiting van de halsband te steken

 hondenspelletjes

WEZELEN

Een aanvaring met een klein roofdier zal de verstandige hond uit de weg gaan, ondanks dat de geur hem danig opwindt.

Alternatief: Gebruik voor het wezelen een smal pluche piepbeestje met lange staart of neem een oud bontje. Beweeg het snel heen en weer. Gebruik beide handen voor snelle oversprongbewegingen - trek handschoenen aan, zodat de scherpe nagels je huid niet kunnen beschadigen! Heb je de ruimte dan kun je aan het ‘beestje’ een dik elastiek binden en er tijdens het rondrennen mee over de bodem slepen. Elke hond met jachtaspiraties zal onmiddellijk de achtervolging inzetten.

 hondenspelletjes

BIJ DE KONIJNEN AF

Konijnen houden niet van een saai leven en vinden het leuk om honden op een dwaalspoor te brengen. Ze blijven brutaal op het bospad wachten, of zitten uitdagend voor de ingang van hun gangenstelsel om spoorslags naar binnen te wippen als de hond meent ze te vlug af te zijn. Voor de konijnen is het een welkome afleiding. Voor de hond moet het rennen een sport zijn: vangen is niet de bedoeling, dan raken ze op.

Diervriendelijk alternatief: Het loopt tegen de schemer en jouw hond wil een holbewonertje naar zijn pijp begeleiden. Je duidt dit met ‘het konijn thuisbrengen’ en complimenteert de overrompelde hond voordat hij verdere actie (graven bij de ingang) gaat ondernemen. Loop zo nu en dan bij een verlaten holletje langs om samen met de hond te controleren of er een konijn thuis is. Sommige honden eigenen zich hun eigen verdiende loon toe: konijnenkeutels.

KOEIONEREN

Onderweg maakt een hond kennis met landbouwdieren zoals koeien, runderen, paarden en schapen. Hij moet ze ongemoeid laten want deze dieren behoren tot het landschap. Disrespectvol benaderen is geen optie: een trap van een hoefdier vaak fataal afloopt. Reageert jouw hond niet op deze dieren? Prima, attendeer hem er niet op.

Diervriendelijk alternatief: De geur van vers gemaaid gras. In de wei gluren gemakzuchtige koeienverlangend naar lange slierten mals groen aan de overkant. Je gunt de bonte dames die toenadering zoeken wat en veegt hopen bij elkaar om te voeren. De (jaloerse) hond ziet de wuivende pompons als aanmoediging. Werp je op als cheerleader: als je ze opgooit kan hij ernaar springen en happen. Of schop met afwisselend de linker- en rechtervoet in de keurige rijen het gras van links naar rechts zodat de hond kan keeperen en prooi schudden met het gevangen gras. Het her en der verspreide sappige gras wordt op het laatst verzameld voor de koeien die al staan te trappelen van ongeduld. Voor jouw moegespeelde hond zijn ze nou totaal oninteressant.

gezien in

 

hondenmanieren

 

naar boven     terug naar SPEELS