KLUIFJE - KNIENS

 

Vanaf dag n dat Zwartje letterlijk haar leven binnen hupte, raakte ik gefascineerd door de leefwereld van konijnen. Zwartje kreeg gezelschap van nog drie afdankertjes. Samen vormden deze dwergkonijntjes jarenlang een hechte gemeenschap. Ik observeerde de kolonie en zag hoe verpieterde konijnen, weer echt konijn konden zijn, en genoot. Zwartje, Witje, Grijsje en Bruintje behaalden allen een (zeer) hoge leeftijd: respectievelijk 14, 8, 12, en 13 jaar.

 konijnentrio

Een vijfdelige serie, voor dierenambulance Noord Limburg over hoe je een konijnenleven plezierig(er) kunt maken.

 

Aflevering 1: BEZIGHEIDSTHERAPIE

 

Na een seizoen van buiten genieten, wacht het konijn (te) vaak eenzame opsluiting in de saaie herfst- en wintermaanden. Laat jouw konijn buiten niet verpieteren omdat je hem minder opzoekt, maar zorg ervoor dat hij vrij kan rondlopen en voldoende tijdverdrijf heeft.

Een konijn met een wam (dit is de benaming voor de onderkin van een konijn met overgewicht) heeft meer beweging nodig. Zijn conditie kun je verbeteren door verstandig te voeren en het konijn actiever te laten zijn.

 

Konijnen zijn groepsdieren. Wanneer ze onvoldoende aandacht krijgen en te weinig afleiding hebben, worden konijnen ongelukkig. Houd daarom bij voorkeur minstens twee konijnen. Soortgenootjes houden elkaar gezelschap en vermaken elkaar onderling. Knutsel voor de afwisseling zelf speelgoed in elkaar: je hoeft absoluut niet over een royaal budget te beschikken of super creatief te zijn.

 

Enkele suggesties:

 

De zandbak, die s zomers door de kinderen in gebruik is, kan na de vakantie met grond gevuld, dienst doen als heuveltje om in te graven. Of schep wat aarde in een plantenschaal opdat je konijn zijn natuurlijk gedrag kan nabootsen door te wroeten. Je zult versteld staan hoe ingenieus een konijn grond verplaatst door gebruik te maken van pootjes en neusje. Een plakje graszode om op uit te rusten of in te krabbelen, wordt eveneens zeer gewaardeerd. Een klein formaat kunststof plantenschaaltje is geschikt (als voerbakje) voor het betere gooi- en smijtwerk.

 

Een afgedankt naturel wilgentenen korfje is heerlijk om op te knagen of om sista in te houden. Door de bodem eruit te halen kan het konijn erdoor kruipen.

 

Een kartonnen huls van een keukenrol of vloerbedekking, of een doos (verwijder plakband en eventuele krammen)vormen de ultieme uitdaging om te versnipperen en te verscheuren. Verstop er eventueel een groentehapje of wat voer in.

 

Reststukken pvc-buis kunnen dienst doen als alternatief gangenstelsel om doorheen te kruipen. Door ze met koppelstukken (of een doos waar je een rond gat in maakt) te verbinden kun je een parcours met bochten aanleggen.

 

Een houten veiling- of wijnkistje, of een paar opgestapelde houten vlondertegels zijn uitstekende gymnastiek voor de spieren omdat het konijn er op en af kan springen. Varieer door er een schuine plank die fungeert als loopbrug, tegenaan te zetten.

 

Konijnen knabbelen graag en willen, net zoals in de vrije natuur, best een beetje moeite doen om aan voedsel te komen. In plaats van het wortelloof neer te leggen, hang je het bosje losjes aan het touw waarmee het vastgebonden is, op een zodanige hoogte dat het konijn er gestrekt op de achterpoten bij kan.

 

NB Wist je trouwens dat de meeste konijnen - in tegenstelling tot wat wij denken - het loof smakelijker vinden dan de wortel?  Dit komt doordat je konijnen in tekenfilms zoals Bugs Bunny, aan een wortel ziet knabbelen. Een wortel is duidelijker en eenvoudiger uit te beelden dan loof. Zo is vermoedelijk het fabeltje in de wereld gekomen.

 

Konijnen vinden het leuk om voorwerpen te verplaatsen zoals rollen met een houten bal of slepen met een houten handveger met kokosharen. Sommigen spelen graag met een ballon. Blaas de ballon niet te hard op, anders knapt ie en schrikt het konijn.

 

Konijnen zijn snel verveeld. Meestal is na een dag of drie de lol van een speeltoestel af. Zet het eens een dagje weg of, beter nog, varieer wanneer je merkt dat het minder interessant gevonden wordt.

Enthousiast geworden? Snel aan de slag: jouw konijn wacht op je.

 

konijnenspelletjes

 

Aflevering 2: EEN GEVARIEERD MENU

 

Gedurende de decembermaand wordt er door het gros van de mensen  heerlijk en overdadig gesmuld. Voor consumptie gefokte konijnen zijn daar letterlijk het lijdend voorwerp van; zij belanden tijdens de feestdagen, na een kort en ellendig leven, via de braadslee op de rijkelijk gedekte dis. Als dierenbeschermer en zorgzame eigenaar van een of meerdere tamme konijnen zie je dat liever anders. Daarom stel je uit onderstaande gezonde lekkernijen een evenwichtig en gevarieerd menu voor jouw konijnen samen, waarvan ze niet alleen met kerst, maar elke dag van mogen genieten.

 

Wat je vooraf moet weten.

Konijnen hebben een uiterst gevoelig spijsverteringsstelsel. Basisvoeding is hoogwaardige biks en ruim (schoon en droog) hooi. Vul de benodigde afgepaste dagelijkse portie aan met kleine hoeveelheden gemengd vers groen dat je van te voren zorgvuldig hebt afgespoeld en afgedroogd. Laat het konijn langzaam wennen aan vers voer. IJkpunt is de ontlasting:  zorg dat keutels altijd de juiste consistentie hebben. Vanzelfsprekend is er altijd schoon drinkwater aanwezig is.

 

Konijnen eten de hele dag door in kleine beetjes, maar eten bij voorkeur in de ochtend en in de namiddag (schemer). s Middags houden ze sista. Overgebleven groenvoer haal je daarom elke avond weg. Resten kunnen verwelken, gisten, verrotten of schimmelen. Een konijn kan hier diarree van krijgen. Bied de volgende keer een kleinere portie aan.

 

Voorverpakt luxe konijnensnoepgoed uit de dierenwinkel is vaak duur en ongezond vanwege het hoge suikergehalte. Kies naast biks en hooi niet altijd voor de overbekende varianten zoals oud brood en wortel. Schaf geen overbodige lik- of knaagsteen aan. Een konijn likt er meestal alleen maar uit verveling aan, terwijl de steen wl voor gezondheidsklachten kan zorgen. Kies liever voor goedkope en verantwoorde tussendoortjes. Je Bunny, Flappie of Snuf zal je inspanningen zeker waarderen.

 

Van de groenteboer:

Andijvie, bloemkoolblad- of steel, boerenkool, broccoliblaadjes, komkommerschil, koolrabi blad of steel, radijsblaadjes, veldsla, en bospeentjesloof. Een appel- of peerpartje (zonder pit) of de schil van Sharon(kaki)fruit weet een konijn zeer te waarderen. Wees echter matig met fruit geven vanwege het hoge suikergehalte.

Wel bij een gebrek aan verse groenten een eetlepel gedroogde hele weekerwten (verkrijgbaar in de supermarkt) een nacht in een kommetje met water. Voer vers altijd met mate!

Nb. Spruitjes, sla en witte, rode en savooiekool zijn minder geschikt omdat ze gasvorming veroorzaken.

 

Uit de provisiekast:

Knckebrd, volkoren soepstengel, toast, stukje peperkoek (bij verstopping).

NB Noten bevatten veel te veel vet.

 

Uit eigen tuin:

Takken of twijgjes van de (Paas)wilg in het voorjaar. Zie hoe je konijn de bast van de takken en de jonge blaadjes afrist en oppeuzelt. In de zomer kan hij heerlijk knagen aan takjes van beukenboom, hazelnootstruik of onbespoten takken van fruitbomen.

Plant zelf zonnebloempitten in de volle grond of in een bakje. Het jonge blad van de stengels vinden ze heerlijk.

 

Om zelf te plukken:

Paardenbloemblad, herderstasje en smalle en brede weegbree. Let erop dat je geen wilde planten of kruiden langs de rand van een autoweg (giftige uitlaatgassen) of bij een plek waar zich veel uitwerpselen bevinden (parasieten) plukt.

 

 

Aflevering 3: LICHAAMSTAAL

 

Wanneer je jouw konijn(en) goed observeert,  zie je dat hij praat met zijn lichaam. Deze vorm van communicatie vertelt je veel over zijn emotie op dat moment.

 

AANDACHT VRAGEN

Het konijn duwt zijn snuitje tegen je aan en likt je hand of arm. Hij vindt je aardig en wil geaaid worden.

 

BLIJ & GENIETEND VAN DE VRIJHEID

Het konijn rent met snelle wendbare bochten.

 

OP ZIJN GEMAK

Als een diva met de achterpoten volledig gestrekt liggen. Maakt je konijn daarbij een koerend geluid dan voelt hij zich helemaal super!

 

ALERT & NIEUWSGIERIG

Het konijn staat rechtop en kijkt om zich heen.

 

ALERT OP (DREIGEND) GEVAAR

Bij onraad stampt een konijn meerdere malen met zijn achterpoten om soortgenootjes te waarschuwen.

Het konijn is dus niet boos zoals menigeen denkt!

 

SPEELS & NIEUWSGIERIG

Het konijn nibbelt aan jouw kleding, handdoek of kleedje - pas op voor gaatjes! Speel met hem of geef hem speelgoed waar hij zelf mee kan rollen of aan kan knagen zoals een kartonnen doos die hij in stukjes mag scheuren (verwijder eventuele nietjes).

 

VERLIEFD

Het konijn huppelt opgewonden rondom het onderwerp van zijn romantische gevoelens.

 

BOOS OF SPEELS

Het konijn gooit met allerlei voorwerpen. Een pluche beest in het hok kan worden aangezien voor een indringer. Zorg ervoor dat de kooideur openstaat zodat het konijn de ongewenste vreemdeling kan verjagen. Het is vermakelijk om te zien hoe een konijn zich met rondslingerende dingen kan amuseren.

 

SCHIJNZWANGER

Het konijn heeft opgezwollen tepels en maakt verwoed een nest door zijn vacht uit te trekken en de voorraad stro en hooi bij elkaar te brengen. Een aanwezige soortgenoot of een surrogaat zal hij willen berijden. Stimuleer deze schijndracht NIET, en ruim het nest steeds op.

NB Een pluche knuffel in het hok kan schijndracht veroorzaken.

 

BANG

Het konijn deinst terug, of schiet al krabbend naar voren. Zorg dat het konijn zelf zijn hok in en uit kan. Steek nooit je arm in het hok om het konijn eruit te halen, dit ervaart een konijn als dreigend.

 

DEPRESSIEF OF ZIEK

Het konijn kwijnt stil in een hoekje weg.

 

LICHAMELIJKE PIJN

Het konijn tandenknarst hard (en voelt de behoefte om zich te verstoppen). Ga onmiddellijk met hem naar de dierenarts, want je konijn lijdt hevig.

 

GILLEN OF SCHREEUWEN

Jouw konijn verkeerd in doodsangst.

 

aflevering 4: LEVEN EN DOOD

 

Konijnen kunnen wel 10 tot 14 jaar worden. Door slechte verzorging en onwetendheid worden de meeste konijnen over het algemeen  niet ouder dan 6 jaar. Er zijn een aantal factoren waardoor jij ervoor kunt zorgen dat jouw konijn gezond oud wordt. Het kan niet vaak genoeg opgesomd worden:

 

1. Gun je konijn(en) een schone leefomgeving. Een konijn is zindelijk mits het voldoende ruimte heeft.

 

2. Voer je konijn(en) op de juiste manier. Geef een uitgebalanceerd menu van hooi, biks en groenvoer.

 

3. Gun je konijn een maatje.

 

4. Geef je konijn(en) veel aandacht en zorg dat ze voldoende beweging krijgen. Wist je dat je zelfs met je konijn(en) kan clickeren? Tik maar eens clickertraining in op You Tube!

 

Overlijden

Ondanks al je goede zorgen, komt de tijd van afscheid nemen. Niet alleen jij, maar ook het overgebleven konijn zal zijn gestorven vriendje missen. Daarom is het noodzakelijk dat het achterblijvertje afscheid kan nemen. Zo begrijpt hij dat zijn gestorven maatje dood is. Doe je dit niet, dan blijft het konijn langer dan nodig verdrietig. Hij snapt eenvoudig niet waar zijn vriendje is gebleven. Gevolg: hij zal blijven zoeken, wachten en waarschijnlijk wegkwijnen.

Laat het gestorven konijn daarom een tijdje liggen. Hoe lang, hangt van het konijn af. De een zal kort aan zijn vriendje snuffelen en weghuppen, de ander kan uren bij zijn gestorven maatje waken, het likken of er zelfs liefdevol tegenaan gaan liggen. Zodra het achterblijvertje geen interesse meer toont (en gaat eten), kun je het gestorven konijn begraven. NB. Laat je jouw konijn bij de dierenarts euthanaseren en laat je het konijn daar achter, neem dan zijn vriendje mee zodat hij toch afscheid kan nemen.

 

Voor het achterblijvertje kan het van levensbelang zijn dat hij zo gauw mogelijk weer kan samenleven met een soortgenootje. Intussen kun jij zijn verdriet verzachten door hem extra aandacht en afleiding te geven.

Hoe je een passend soortgenootje vindt, daarover de volgende keer.

 

aflevering 5: COMPAGNIE

 

Konijnen zijn sociale dieren die behoefte hebben aan aanspraak en gezelschap van soortgenootjes, anders verpieteren ze. Konijnen spelen, slapen en eten samen en verzorgen (wassen) elkaar; ze houden elkaar bezig zodat ze zich niet vervelen. Voordat je twee (of meer konijnen) bij elkaar wilt zetten, moet je eerst nagaan of ze verdraagzaam ten opzichte van elkaar zijn.

De meeste kans van slagen heeft een volwassen koppeltje: een voedster (vrouw) en rammelaar (man). Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Leeftijd of ras hebben geen invloed op of ze elkaar mogen. Jonge konijntjes kunnen tot de leeftijd van 3 5 maanden meestal probleemloos aan elkaar gekoppeld worden. Castratie van konijnen is nodig vanwege (blijvende) opspelende hormonen die kunnen leiden tot agressie of verliefdheid (voortplanting).

 

Eerste contact

De konijnen maken in een lege neutrale ruimte kennis met elkaar waar bijvoorbeeld alleen een kartonnen doos in het midden staat, waar ze indien nodig uit elkaars blikveld kunnen verdwijnen. Let op de volgende signalen:

 

Konijnen die onverschillig doen en elkaar de rug toedraaien, vertrouwen elkaar: een mogelijk geschikte combinatie.

 

Konijnen die elkaar nieuwsgierig besnuffelen met de oren naar voren vinden elkaar aardig.

 

Konijnen waarvan de oren naar achteren gericht staan en waarvan het staartje omhoog staat, vertrouwen elkaar niet. Wees alert om in te grijpen en ze te scheiden als het fout gaat. Voorkom dat ze elkaar aanvliegen, want konijnen kunnen elkaar zeer agressief benaderen.

 

Bouw het samenzijn van de konijnen langzaam op. Doe dit altijd onder toezicht. Zorg dat ze voldoende vrijheid hebben om elkaar uit de weg te gaan en gun ieder een eigen plek. Pas als ze vrijwillig toenadering zoeken en bij elkaar kruipen, kun je ervan uit gaan dat ze vrienden voor het leven worden.

 

Dit is slechts een beknopte samenvatting.

terug naar overzicht