KLUIFJE - HUISWERK

HOME BLOG BOEKERIJ KUNSTKENNEL LEESVOER ENTERTRAINMENT

Speelse opdrachten voor je werkeloze hond

 

Je kunt jouw hond voor tal van nuttige klusjes inschakelen. In ruil voor wat lekkers zijn de meeste honden graag bereid karweitjes op te knappen. Let daarbij op zijn kwaliteiten: een apporterende hond zal vol verve spulletjes voor je halen, een speurhond kan kwijtgeraakte dingen voor je vinden, een erfhond doe je een groot plezier met een functie als hoofd bewaking & beveiliging. Maak van elke opgedragen taak een leuk en leerzaam spelletje dat hem activeert en uitdaagt. Speciaal voor het blad Hondenleven liet Noorse Buhund Skip zien hoe je een dag nuttig kunt besteden.

 

Was afhalen

Benodigdheden: waslijn of stuk touw, wasknijpers (niet te strakke), 4 stuks schone identieke zakdoeken, sokken, of washandjes(handig om een koekje in te doen), een plastic handschoen of tang.

Hang enkele zakdoeken, sokken of lapjes (die je met een plastic zakje om je hand vasthoudt) ongezien aan een lijn of leg ze op de grond. Aan één er van wrijf je jouw geur of je strijk er met een frolicje over. De hond moet het juiste doekje van de lijn halen. Eerst ruiken, dan trekken, en... hebbes.

 

Tip: Kan je het touw nergens stevig aan vastknopen tot een strakke lijn, oefen dan de  grondvariant  'zakdoekje leggen'.

 

Mogelijkheid: Leer de hond jouw was op kleur te sorteren. Zo kan je hem inschakelen als huishoudelijke hulp.

 

hulphond 

 

hulphond  hulphond

 

Ramen lappen

 

Ramen lappen een vervelend klusje? Niet als je wat kwark op de ruit smeert. Kijk maar eens hoe toegewijd je hond te werk gaat. Zelf nog even met een krant of wonderdoekje nawrijven en je ruiten glimmen weer als vanouds.

 

ramenlappen ramen lappen

 

Wake-Up Call

 

Langslapers kunnen door de hond worden gewekt. Likken, even aanduwen met snuit of poot, blaffen, er bovenop springen: alles is geoorloofd zolang de baas maar wakker wordt en opstaat.

Je kunt je hond leren met zijn neus of poot de (stevige) wekker uit te drukken. Er is één nadeel: voor je het weet zet die slimme couch potato stiekem de zoemer uit en komt gezellig naast je liggen snurken.

 

wakeupcall

 

Sleutels kwijt

 

Ben jij ook iemand die altijd eeuwig zijn auto- of huissleutels kwijt is? Train de hond om de sleutelbos zoeken.

Bevestig een zogeheten ‘keyfinder’ die op geluid (blaffen en fluiten) reageert aan de sleutelbos. Stuur de hond richting de pieptoon en verbind er een commando aan. Al snel is de keyfinder niet meer nodig: dat is voortaan jouw hond.

 

Tip

Metaal in de bek pakken kan bij honden op weerstand stuiten. Doe een leren hoesje om de sleutels of hang er een pluche sleutelhanger aan waaraan de hond de sleutelbos kan vastpakken.

 

Sesam open u

 

Je handen vol? Of wil de hond steeds naar buiten en dan natuurlijk weer naar binnen? Leer hem zelfstandig deuren openen. Je kunt daarvoor aan de klink van de bedoelde (tuin)deur een flostouw hangen, of bind er een lange lap aan waar de hond aan moet trekken.

 

Tip

Oefen met erge enthousiastelingen eerst met de schuurdeur, dat voorkomt eventuele beschadigingen aan het binnenschilderwerk. Een vaste deurknop op de voordeur is wel zo verstandig, voor je het weet is je hond anders in zijn uppie een blokje om.

 

 deuropener

Op stap

 

Een jas uitkiezen, wandelschoenen aantrekken, eventuele paraplu niet vergeten en dingen als poepzakjes, sleutels, telefoon en vooral de beloningssnoepjes verzamelen: het duurt soms even eer je op stap kunt. In plaats van dat de popelende hond enthousiast blaffend staat aan te dringen, kun je hem alvast de zaken die mee moeten laten halen, inclusief zijn eigen riem.

 

 

 hondenriemen

 

Boodschappenjongen

 

Thuis kun je interne memo’s door je hond heen en weer laten brengen. Ook handig als het eten op tafel staat: in plaats van te roepen, sturen de gezinsleden gewoon de hond naar elkaar door. Gebruik hiervoor een stevig stukje karton of bierviltje waar je de korte mededeling opschrijft.

 

postbode

 

 

Keukenhulp

Dat een hond zich graag verdienstelijk maakt als voorproever, bordenwasser of kruimeldief staat buiten kijf. Plastic (zuivel)verpakkingen die gerecycled worden kunnen door de milieubewuste hond netjes schoon en leeg gemaakt worden. Let op scherpe randjes!

 

yoghurt

 

Handdoek

Oh hond, ik heb natte handen. Geef jij me de handdoek even aan?

 

noorse buhund

 

Sorteerwerk

 

Het is altijd weer een vraagteken bij het sorteren van de was: waar is toch die ene bijpassende sok gebleven? Om de een of andere geurige reden zijn honden dol op sokken. Je kunt er allerlei leuke spelletjes mee doen: (over)gooien, sokken uit de wasmand laten halen en netjes in de la opbergen of verdwenen sokken opsporen.

 

Speltip

Een opgerolde sok onder het bed doorrollen is een heel spannend spelletje: waar is ‘ie nou gebleven? Kleine hondjes kunnen dan meteen mooi onder het bed door zwabberen.

 

wasmand hondenspelletjes hondenspelletjes

 

Wasbeer

 

De eigen knuffels of hondendekentjes hebben regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Leer de hond om zijn spulletjes zelf in de wasmachine of droger te stoppen en ze er weer uit te halen. Deze handeling kun je tevens gebruiken voor het opruimen van zijn knuffels in de daarvoor bestemde opbergmand.

 

Speltip

Na gedane arbeid is het goed… spelen. Een rechthoekige wasmand kan uitstekend dienstdoen als slee. Vindt de hond het leuk om in de mand te zitten? Bind een touw aan beide kanten van de wasmand, laat de hond plaatsnemen en trek langzaam vooruit. Geen touw? Geen nood, duwen kan ook. Er zijn zelfs snelheidsduivels die een heuse wasmandrace heerlijk vinden. Hoe sneller ze vooruit schieten, hoe meer pret!

 

hulphond wasbeer

 

Haal jij even iets te drinken?

 

De apporterende hond kan zelf heel goed aangeven wanneer hij honger of dorst heeft: door zijn voer- of waterbak in zijn bek te pakken en te komen brengen snap je,  in combinatie met zijn indringende blik, meteen wat de bedoeling is. Maak hier gebruik van als je zelf een refill wilt en geen zin hebt om op te staan: laat de hond jouw plastic bekertje of mok voor de neus van je partner houden. Wedden dat deze die trouwe hondenogen onmogelijk kan weerstaan? Wat een teamwork!

 

bedelaar

 

Ongedierte bestrijding

 

Een enigszins gênant probleem dat je liever niet bij vrienden onder de aandacht wilt brengen: ongenode gasten van de familie Mousekowicz in je huis. Voor de jachtige hond is een heuse mousehunt een enerverende uitdaging. Om gericht te werk te kunnen gaan, is het belangrijk dat je eerst het bruingrijze trippelende bontje aanduidt als ‘muis’. Je hond moet immers weten waar hij naar op zoek is. Kent hij het begrip ‘muis’ en de term ‘zoek’ dan is het: ‘Hasta la vista, Speedy Gonzalez!

Je kunt aanvankelijk oefenen met een nepmuis. Dat is sowieso leuk om te doen, of je nu echt muizen in huis hebt of niet.

 

hondenspelletjes muizenvanger rattenvanger

Let op

Er zijn overijverige honden die zichzelf de ultieme vliegenmepper vinden. Stimuleer dit gedrag niet: voor je het weet vangt hij een stekend insect als een wesp, met alle nare gevolgen van dien.

 

 

Post brengen

 

In plaats van blaffen naar de postbode of krantenjongen, kan je de hond leren de post of krant intern te bezorgen. Uiteraard tegen een passende beloning. Hetzelfde geldt voor de TV gids die net buiten je bereik ligt als je je net zo heerlijk voor de televisie hebt geïnstalleerd.

 

Tip

Rol in de aanleerfase de krant op en doe er een elastiekje om. Geef vervolgens in de bek aan om de hond met ‘houd vast’ en vervolgens ‘apport’ duidelijk te maken wat de bedoeling is. Zo krijg je belangrijke brieven of het dagblad onversnipperd aangeleverd.

 

 postbesteller

terug naar overzicht